Sedef Hastalığı ve Tipleri

Güncelleme Tarihi:

Sedef Hastalığı ve Tipleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2011 12:40

Sedef hastalığı belirtilerine dikkat!

Haberin Devamı

Sedef hastalığı çeşitli formlarda görülebilir. Bu formlar hastalığın şekli, şiddeti, devam etme süresi, yerleşim yeri açısından birçok farklı özellikler taşır. En sık görülen formda başlangıçta damla şeklinde küçük kırmızı bir kabarıklık vardır. Giderek genişleme gösterir ve kabuklanmalar ortaya çıkar. Kabuklar kaldırıldığında altta küçük kırmızı kanama alanları görülür. Bu kanamalar sedef hastalığının son evresidir. Sedef hastalığı tipleri ve görüldüğü yerler ile ilgili bilinmeyenleri Dermatolog Deniz Kırçuval anlatıyor.

• Dizler, dirsekler, kasık bölgesi ve genital bölge, kollar, bacaklar, avuç ve ayak tabanları, saçlı deri, vücuttaki kıvrım bölgeleri sedef hastalığının en çok görüldüğü bölgelerdir.

• Tırnakta sedef hastalığı varsa üzerinde nokta şeklinde çöküntüler görülür. Tırnak yatağı kalınlaşır, peynirimsi bir görünüm alır. Tedavisi zordur.

• Koltukaltında, kasık bölgesinde, genital bölgede, göğüs altlarında alışılmadık tarzda sedef hastalığı görülebilir.

• Guttat sedef hastalığı genellikle bir boğaz iltihabını takiben görülür. Genellikle çocuklar etkilenir. Vücutta çok sayıda küçük kırmızı, üzeri kabuklu lekeler ortaya çıkar. Haftalar veya aylar içerisinde kendiliğinden kaybolur.

• Sedef plakları keskin sınırlarını kaybedip genişleyerek birleşirler. Yenileri de gelişebilir. Bazen tüm deri kızararak ‘eritrodermik psöriasis’ olarak bilinen forma dönüşebilir. ‘Püstüler psöriasis’in başlıca iki şekli vardır. Birincisi ve daha sık görüleni sadece avuç içi ve ayak tabanlarını tutar. Burada kızarık alanlarda yeni sarı iltihaplı ve eski kahverengi kabuklu noktacıklar görülür. Bu tipi iyileştirmek zordur ve çoğunlukla tedaviye yanıt azdır.Farklı, bundan bağımsız , daha yaygın olan diğer püstüler psöriasis tipinde ise derinin her yeri etkilenebilir ve çok daha ciddi bir hastalıktır.

• Sedef hastalığı olan kişilerde %30'a varan oranlarda eklem iltihaplanması şikayetleri görülür.%5-10'unda çeşitli eklemlerde iltihabi olaydan dolayı işlevsel kısıtlılık oluşur. Bazı kişilerde eklem iltihaplanması şikayetleri, deri tutulumu arttığı zaman kötüleşebilir. Bazen de deri tutulumu düzeldiğinde eklem şikayetleri de düzelir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!