Güncelleme Tarihi:
Sebze ve meyveler vücudunuza vitamin, mineral ve antioksidan takviyesi yapmaktadır. Diğer bir görevi ise sindirim faaliyetlerine yardımcı olmaktır. Yüksek posa (diyet lifi) içerikleri ile bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önlerler. Bu nedenle sebze ve meyve tüketimi sağlığınız açısından çok önemlidir. Ancak sebze ve meyveleri taze olarak tükettiğinizde aldığınız vitamin ve mineral çeşidini arttırabilirsiniz. Taze sebze ve meyveler hem sağlıklı bir seçenektir hem de uzun süre tok olmanızı sağlar. Ayrıca kilo kontrolünüzü sağlamak için günlük taze sebze ve meyve tüketiminizi arttırmakta fayda var.
Artık her meyve ve sebzeyi her mevsim raflarda görmek mümkün ancak sağlığımız açısından tüm sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek gerekli. Çünkü mevsiminde tüketilen meyve ve sebzeler hem besin içeriği açısından daha zengindir hem de tarım ilacı ve hormonlardan uzaktır.
Market alışverişinizde meyve ve sebze alırken eğer o gün içerisinde tüketecekseniz olgun olanları tercih edebilirsiniz. Eğer daha sonraki günler için alışveriş yapıyorsanız daha az olgun olanlarını tercih edin. Market raflarında uzun süre beklemiş sebze ve meyveleri almayın. Aldığınız sebze ve meyveleri sepetinizde en üste yerleştirin çünkü zedelenen ve hasar görenler daha çabuk bozulurlar.
Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy’un da belirttiği gibi meyve ve sebzelerin tazeliklerini uzun süre korumaları ve vitamin kayıplarını en aza indirmek için uygun koşullarda saklanması gerekir. Sebze ve meyvelerin vitamin değerlerini korumaları ve daha taze kalmaları için bu koşulları sağlayan buzdolapları tercih etmelisiniz.
Taze olarak eve getirdiğimiz sebze ve meyveler doğru koşullarda saklanmazsa tazeliğini, dolayısıyla vitamin ve minerallerini kısa sürede kaybederler.
Buzdolabına kaldırmadan önce sebze veya meyveleri yıkanmayın, doğramayın. Sebze ve meyveler işlemden her geçtiğinde vitamin değerini kaybeder. Pişirme de bu işlemlerden birisidir. Az pişmiş, hatta mümkünse çiğ tüketilmeleri gerekir. Özellikle sebzeleri bozulmadan saklamak için pişirip saklamayı tercih edenler var. Ama bekletilen ve tekrar ısıtılan besin değerinin azalmasına neden olur.
Sebze ve meyvelerin raf ömrünü kaybetmelerinin nedeni nem kaybetmesidir. Çünkü önemli bir kısmı sudur. Bu suyun donmayacağı optimum sıcaklıkta (ki bu 2 °C civarı) nemini koruyabileceği koşullar sağlanırsa sebze ve meyveler daha uzun süre taze kalır. Bunu sağlayan teknolojiye sahip buzdolapları var, yeni buzdolabı almayı düşünüyorsanız bu özelliğe mutlaka dikkat etmenizi öneririz. Satın aldığınız sebze ve meyveyi daha uzun süre taze tutabilmek market ve pazar alışverişinizi de ekonomik yapar. Özellikle demet- bağ olarak satılan sebzeleri tek seferde tüketmek her zaman mümkün olamayabilir. Sebze, meyve israfını engellemek için de bu önemli.
TÜRKİYE'DE İLK VE TEK VİTASTORE* BÖLMESİNE SAHİP VESTEL PUZZLE BUZDOLABIYLA MEYVE VE SEBZELERİNİZ 2 KATA KADAR DAHA UZUN SÜRE TAZE
Özellikle zaman kısıtlaması nedeniyle mutfak alışverişini günlük olarak yapamayan, dolayısı ile aldığı meyve ve sebzeleri buzdolabında saklayarak tüketmek isteyenler, bu özelliklere sahip bir buzdolabı satın alarak hem alınan sebze ve meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar hem de onların çürümesine engel olarak gereksiz israfı önlemiş olur.
Ispanak, domates, marul gibi sebzeler 2-3 gün, lahana, havuç ve kereviz gibi sebzeler 6-7 gün taze kalmaktadır. Taze fasulye bakla ve bezelye gibi sebzeler 3-4 gün tazeliklerini korur. Portakal, limon, elma, armut gibi meyveler 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı gibi meyveler 4-5 gün ve kiraz, çilek gibi meyveler ise 1-2 gün saklanabilir. Patates, soğan, kış kabağı gibi sebzeler için buzdolabı şartları uygun değildir. Diğer tüm sebzeler buzdolabında saklanmalıdır.