Güncelleme Tarihi:
Günlük 1 diş çiğ sarımsağın tüketilmesi, bakterilere karşı antibiyotik etkisi yapacağı ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyeceği, çok eskiden beri biliniyor. Beklenen yararın tam olarak görülebilmesi için çiğ tüketilmesi gereken sarımsağın, yenilmeden önce iyice ezilmesi ve 10 dakika bekletilmesi öneriliyor. Prof. Dr. Ulvi Zeybek, sarımsağın tüm faydalarını açıkladı.
Kurutulmuş sarımsakta bulunan “Kyolic” isimli madde kanserli hücrelerin çalışma hızını yüzde 70 oranda azalttığı ortaya çıktı. Bilim adamları sarımsak yiyenlerin, sarımsak yemeyenlere oranla mide kanserine yüzde 50 oranda daha az yakalandığını saptamıştır. Sarımsak düzenli şekilde tüketildiğinde rektum kanseri riskini de 2/3 oranında azalttığı belirlenmiştir. Sarımsağın antikansorojen olarak hem engelleyici, hem de tedavi edici özelliği kanıtlanmıştır. Sarımsaktan beklenen yararın tam olarak görülebilmesi için çiğ yenmesi gerekiyor.
Sarımsağın diğer yararları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirime yardımcı olur.
- Kolesterolü, kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını düşürür.
- Hücre yaşlanmasını yavaşlatır.
- Sigaranın zararlı etkilerini azaltır.
- Toksik etkileri engeller.
- Tansiyonu, kan dolaşımını ve sinir sistemini düzenler.
- Hücre yenileyici, iştah açıcı ve damarları genişletici özelliğe sahiptir.
- Romatizma ve akciğer hastalıklarını tedavi eder.
- Cinsel gücü artırır.
- Beyin hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.
- Saç dökülmesini önler.
- AIDS tedavisinde kullanılır.
- Şeker hastalığı tedavisine yardım eder.
- Kalbi kuvvetlendirir.