Güncelleme Tarihi:
Tek başına salatadan oluşan bir diyeti asla benimsemeyin. Bu yaklaşım, sandığınız kadar sağlıklı olmayacaktır, hatta umduğunuz kadar zayıflamayabilirsiniz bile. Tek başına salata ile beslendiğiniz bir diyet, aslında tek yönlü bir beslenme anlamına da gelir. Tek yönlü bir beslenme ise farklı besin öğelerini yetersiz almanıza sebep olur. Bu durumda vücudunuz kendi proteinlerini ve kaynaklarını kullanmaya başlar ve kas kaybı yaşamaya başlarsınız. Kas kaybı ise metabolizmanızın yavaşlamasına, böylece umduğunuzdan daha yavaş kilo vermenize sebep olur. Üstelik vücudunuz diyet sonrasında yaşadığınız bu kas kaybını onarır ve verdiğinizden daha fazla kilo geri alırsınız.
Salataların özellikle soslarına ve içerisine katılan malzemelerin cinsine dikkat etmek gerekir. Salatalara hazırlanan sosların yağ içeriği yüksek olabilir ve bunlar da salatanın enerjisini yükseltebilir. Bu nedenle salatalarınızı hazırlarken veya salatalarınızı sipariş ederken özellikle yağ miktarına dikkat etmelisiniz. Özellikle hazır sosları kullanmamaya özen göstermelisiniz. Hazır sosların yerine salatalarınıza daha bol limon, sirke veya baharat katarak da lezzetlendirmeniz mümkündür. Salatanıza porsiyon başına 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklemeniz yeterlidir. Hatta zeytinyağı yerine zeytin, ceviz, çiğ badem, fındık veya keten tohumu katarak da farklı lezzetler elde etmeniz mümkündür.
Sebzelerin %70-80’i sudur. Tek başına salata tükettiğiniz bir öğün bu nedenle sizi uzun süre tok tutmayacaktır. Bu nedenle salata ile birlikte bir miktar et veya ayran tüketmek hem öğünü çeşitlendirmenizi hem de tokluğunuzun daha uzun sürmesini sağlar.
Diyet döneminde salatalarınızın besin kalitesini artırmak için kurubaklagil, et, tavuk, balık veya yumurta tüketebilirsiniz. Çiğ sebzelere ızgara sebzeleri ekleyerek de farklı salatalar yapmak mümkündür.
Diyet yaparken salatayı yemeklerinizden önce tüketmeye gayret edin. Böylece doyma duyunuzu da tatmin edecek ve yemek yerken porsiyonlarınızı daha rahat kontrol edeceksiniz.