Güncelleme Tarihi:
Son günlerde sakız yutmanın zararları üzerine çıkan tartışmaların, sakız ve ciklet arasındaki farkın gözetilerek yapıldığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Kadir Tuğcu, bu ayrımdan yola çıkarak hangi bilgilerin hurafe olduğunu anlattı.
Cìklet, hammaddesi “chikle” olan ve lateks veya poly-iso-butylenden elde edilen bir maddedir. Sakız ise sakız ağacının reçinelerden elde edilen bir maddedir. Çiğneme maksadı ile eski cağlardan beri insanoğlu çeşitli katran türlerini, reçineleri ve parafin mumunu bu iş için kullanmışlardır. Sakız eski çağlarda olduğu gibi günümüzde de tıpta kullanılan bir maddedir.
Son günlerde yutulan sakızın çok tehlikeli olduğu, mideye yapışıp biriktiği gibi şehir efsaneleri yaratılmaktadır ancak sakız ve ciklet birbirinden farklıdır.
Dile yapışmayan ciklet barsağa nasıl yapışabilir?
Yaklaşık 1 ay önce yabancı bir tıp dergisinde 17’den fazla cikleti peş peşe yutan bir çocuk ve ameliyat ile midesinden bu cikletlerin çıkarıldığı konusu yazılmıştı. Burada konu olan madde sakız değil, ciklettir. Ayrıca yutulan miktar anormal ölçülerdedir. Çiğnenen cikletin hacmi çok küçük olduğundan, yutulduğunda kendiliğinden, sindirim sistemini geçerek dışarı atılır. Ayrıca dile, yanak içine yapışmayan ciklet niye ve nasıl barsağa yapışabilir?
Sakız bitkiseldir, tabiatta çözünebilen ve cevre kirliliği yapmayan bir maddedir. Ciklet de her ne kadar lateks ağacından elde edilen bir madde olsa da uygulanan kimyasal işlemler nedeni ile sentetik bir madde halini almıştır ve tabiatta çözünmez.