Güncelleme Tarihi:
Yazın ferahlatıcı meyvesi vişnenin, A, C, E vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri bakımından zengin bir besin olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna, “Bir bardak vişne suyu günlük potasyum ihtiyacının % 10’unu karşılar” diyor. Vişnenin sağlığa olan olumlu etkileri ise oldukça uzun bir listeye sahip.
Uykuyu düzenleyip yaşlanmayı geciktiriyor
ABD Teksas’da yapılan bir araştırmaya göre vişne yüksek oranda melatonin de içeriyor. Melatonin doğal olarak vücut tarafından da salgılanan, uykuyu düzenleyen ve yaşlanma sürecini zayıflatan bir antioksidan. Vişne yemek vücutta melatonin seviyesini yükseltiyor.
Pensylvania ve Rochester Üniversiteleri’nde yapılan araştırmalarda, uyku sorunu olan 15 kişiye 2 hafta süresince sabah ve akşam 227 gr vişne suyu verilmiş ve bu kişilerin uykusuzluk belirtilerinde büyük oranda azalma görüldüğü tespit edilmiştir. Araştırmacılar bunun nedeninin vişne suyundaki melatoninden dolayı olabileceğini belirtmişlerdir.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi günlük antioksidan gereksinimini karşılayacak düzeydedir.
Vişnenin diğer faydaları
Diyetisyen Seyran Tombul, vişnenin diğer faydalarını ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralıyor.
•Hava kirliliği, tarım ilaçları, bilgisayar ve cep telefonlarından alınan radyasyon, kızarmış yiyecekler, alkol, sigara gibi serbest radikallerin oluşumuna yol açan etkenlere karşı antioksidan özelliği sayesinde koruyucudur.
• İçerisinde bulunan antosiyaninler beyin hücre duvarına etki ederek hafıza gelişiminde rol oynar.
• Antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesi ve karaciğerde daha az yağ birikiminde rol oynamaktadır.
•Bir avuç vişne, kalp ve damar hastalıkları ile birçok kanser hastalığına karşı koruyucudur.
•Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkisi vardır. Spor egzersizleri sonrasında oluşan geçici kas zedelenmelerinin geçmesinde vişne etkin rol oynar. Yaklaşık 100 – 120 vişnenin suyu, ağrı kesici yerine doğal ve keyifli bir alternatiftir.
•İshali keser ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vişne sapları vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlar.
•Düşük kalorili olması, kilo dengelemeye yardımcı olur.
•Düşük şeker içeriği ile bilinen vişne, diyabet hastalarında diğer meyvelere oranla daha az tehlikelidir.
•Tıbbi açıdan kabukları ateş düşürücüdür. Bu yüzden ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silahtır.
Kışın kuru vişneyi tercih edin
Fakat vişnenin saydığımız bu faydalarından maksimum seviyede yararlanmak için taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Kış aylarında taze olarak bulabilme imkânı olmadığı için kışa uygun en iyi tüketim şekli ise kuru vişne yemek. Konserveler, hazır satılan vişne suları ise pek tercih edilmemelidir. Taze sıkılmış meyvelerin vitamin ve mineral içeriği her zaman daha fazla olduğu unutulmamalıdır.