Güncelleme Tarihi:
Bayramların vazgeçilmez ikramları arasında tatlılar yer alır. O halde bilirsiniz ki her misafirlikte tatlı karşınıza çıkar. Ama siz sağlıklı ve leziz tatlılarınızla misafirlerinize fark yaratabilirsiniz.
Mısır şurubu olarak bilinen glikoz- früktoz şurubundan uzak durarak evinizde pancar şekerinden elde edilen doğal şekerle tatlılar yapmaya ne dersiniz. Mısır şurubu obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, pankreas kanseri gibi pek çok sağlık soruna neden oluyor, hem bunula karşılaşmamış olacaksınız hem de misafirlerinizi daha güzel tatlar ikram etmiş olacaksınız. Dikkat etmeniz gereken nokta kullanılan malzemeler için de doğal şekerinde tercih edilmesi.
'Evde tatlı yapmaya fırsatım yok, dışarıdan hazır almak zorundayım' diyorsanız da önerimiz, tatlılarınızı alırken mısır şurubu mu yoksa doğal şeker mi kullanıldığını sorarak öğrenebilirsiniz.
Evde sağlıklı ve leziz doğal şekerle hazırlayabileceğiniz bayram tatlıları :
Süt ve şekeri tencereye alarak ısıtalım şekerler tamamen eriyince altını kapatalım sütü oda sıcaklığında ılınmaya bırakalım. Çünkü süt kaynar olursa tatlınız hamur olur el yakmayacak şekilde olmalı ılık olunca güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyalım üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile süt dökelim 5 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyelim kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine dökelim. Tatlıyı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz.
Şerbetin tüm malzemesini tencereye alın, ara sıra karıştırarak kaynatın ve soğumaya bırakın. Tereyağını sos tenceresine alın, içine sıvıyağı ekleyerek eriyene kadar kısık ateşte ısıtın. İlk yufkayı mutfak tezgâhınıza serin, 2. yufkayı da üzerine serin. Elinizdeki tüm kadayıfı didikleyerek yufkanın yarısına kadar yayın. Üzerine tereyağını eriterek yaptığınız sostan bolca serpin ve tereyağı ile karışması için tekrar didikleyin. Kadayıfların üzerine çekilmiş ceviz içini serperek rulo yapın. Çok kalın olmayacak neredeyse 3 cm genişliğince parçalara kesin, artan tereyağına bulayarak yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisinde yerleştirin. İyice kızarana kadar pişirin. Kızaran tatlılar ılınınca soğuk şerbeti üzerinde gezdirin, şerbetini çekince servis tabağına alarak servis yapabilirsiniz.