Sağlığın gizli kahramanları

Güncelleme Tarihi:

Sağlığın gizli kahramanları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2013 14:00

Vişne ve vişne suyunun daha önce duymadığınız faydaları…

Haberin Devamı

Türkiye'de üretilen vişnelerden elde edilen meyve suyu konsantrelerinin, melatonin hormonunun düzenlenmesinde rol oynayan bileşikleri fazla miktarda içerdiği bildirildi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, yaptığı açıklamada, vişne üretiminde Türkiye'nin birinci sırada bulunduğunu, ardından Polonya, Rusya ve ABD'nin geldiğini söyledi. Akdağ, Türk meyve suyu sanayisinin geçen yıl 56 bin ton vişne işlediğini ifade etti.

"Küçük kırmızı ikizler" olarak nitelendirilen vişne ve sularının, adeta sağlığın gizli kahramanları olduğunu vurgulayan Akdağ, bu meyvelerin sayısız faydalarının bulunduğunu anlattı.

Uykuyu düzenliyor, yaşlanmayı geciktiriyor

Derneğin talebiyle yakın zamanda, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen ve araştırma görevlisi Cemile Yılmaz tarafından vişne suyuna ilişkin bir araştırma yapıldığını vurgulayan Akdağ, bu çalışmada, Türk vişne suyu konsantre örneklerinde yüksek konsantrasyonlarda melatonin türevi tespit edildiğini kaydetti. Vitamin, mineral ve antioksidan özellikli bileşik içerikleriyle sağlıkta önemli rol oynayan vişne suyu konsantrelerindeki melatonin türevinin önemli olduğuna dikkati çeken Akdağ, şöyle devam etti:

"Melatonin, hem uykunun ve 24 saatlik biyolojik ritmin düzenlenmesinde hem de antioksidan özelliği ile yaşlanmanın geciktirilmesinde rolü olan çok fonksiyonlu bir hormon. Melatonin, epifiz bezinden salgılanır. Melatoninin, temel fonksiyonu olan biyoritm düzenleme haricinde kansere karşı koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkileri de var. Ayrıca hücre içerisinde güçlü antioksidan aktivite göstermesi ile lipid, protein ve DNA gibi makromolekülleri serbest radikallere karşı koruyor."

Bu melatonin türevinin, özellikle Türkiye'de üretilen konsantre örneklerinde son derece yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunu vurgulayan Akdağ, "Bu bulgu, ülkemizde üretilen vişne suları için artı bir değer olarak kabul edilmeli. Çalışmada çok az sayıda Polonya örneğine bakıldı. Analiz edilen Polonya örneklerindeki seviye Türkiye'dekilerin altında çıktı. Ancak örnek sayısı az olduğu için bilimsel bir kanıt sayılamaz" dedi.

Üretim esnasında uygulanan ısıl işlemin, meyvelerdeki bazı yararlı bileşiklerin özelliklerinin azalmasına neden olabildiğine dikkati çeken Akdağ, "Burada işlenmiş meyvede, yani meyve suyu konsantresinde bu bileşiklere rastlanması olumlu bir sonuç. Meyvesi kadar konsantresinin de biyolojik ritmin düzenlenmesinde önemli rol oynadığı ortaya çıkıyor" diye konuştu.

AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!