Güncelleme Tarihi:
DHA'nın haberine göre; Malazgirt’in Karakoç Köyünde çobanlık yapan Nuriye (40) ve Mehmet Sait Keşli (45) çiftinin 13 çocuğunda süt ve daimi dişlerde erken kayıplara yol açan Papillon Lefevre Sendromu (PLS) bulunuyor.
Kardeşlerden Muhbet (26), Hazal (24), İhsan (23), Nimet (19), Aslı (18), Fatma (15), Naime Keşli’nin (7) ağzında hiç dişi yok. Kerem (20), Emin (12), Mehmet (6), Ömer (3), Tarık’ın (2) ise dişlerinden bir bölümü dökülmüş. Aile, 6 aylık olan Mülkiye için de aynı endişeyi taşıyor.
Nedeni akraba evliliği!
Baba Mehmet Sait Keşli eşinin dayısının kızı olduğunu, çocuklarının akraba evliliği nedeniyle bu hastalığa yakalandıklarını düşündüğünü söyledi. Çocuklarının utandığı için dışarı çıkamadığını, kızlarının da bu yüzden evlenemediğini anlatan Mehmet Sait Keşli "Çocuklarım çorba ve sulu yemek dışında bir şey yiyemiyor. Onların çaresiz hallerini görünce çok üzülüyorum. Şimdiki aklım olsaydı akraba evliliği yapmazdım. Çocuklarımın dişlerini yaptıracak maddi durumum da yok" dedi.
Tüm ailenin tedavi maliyeti 210 bin lira
Ailenin üniversiteli dişsiz çocuğu Ankara Gazi Üniversitesi Polatlı Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İhsan Keşli ise şunları anlattı: "Üniversiteye başladığım günden beri kliniklerden çıkmıyorum. Bu hastalığına çare bulmaya çalışıyorum. Diş hekimleri implant yapılması gerektiğini, böylelikle kalıcı bir diş protezine sahip olabileceğimi söylediler. Damak erimesi de olduğu için bacağımdan alınan kemikle çene kemiği yapıldı. Ancak implantın maliyeti 30 bin lira. 7 kardeş toplam 210 bin lira eder."
Akraba evliliğinin dezavantajları
Endogami olarak adlandırılan akraba evliliğinin ülkemizdeki sıklığı yaklaşık %20 yani her 5 hamilelikten birisi akraba evliliği. Doğu’ya doğru gidildikçe bu sıklık artıyor ve neredeyse %30’lara ulaşıyor. Bu da her 3 hamilelikten birinin akraba evliliği olduğu anlamına geliyor.
Akraba evlilikleri fiziksel açıdan sorunlar yarattığı gibi psikolojik yönden de bireyleri olumsuz etkiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Narter Yaşildağlar, “Akraba evliliklerinin nedenleri ve oranları üzerine “Akraba evliliği sıklığı köy ve küçük kasabalarda artmaktadır ve evliliğe aile büyükleri tarafından karar verilen, erken yaşlarda olan ve sadece dini nikah yapılan evliliklerde daha büyük orandadır. Eğitimle birlikte akraba evliliği sıklığının azaldığı gözlenmektedir şöyle ki; ilkokul mezunları arasındaki sıklık yaklaşık %20 iken, orta ve yüksek öğrenimi tamamlayanlarda %10’a kadar gerilemektedir. Ailesinde akraba evliliği olan kişilerde, olmayanlara göre yaklaşık 2 kat daha fazla akraba evliliği bulunmaktadır” şeklinde bilgiler veriyor.
Akraba evliliğinin anormal doğumları artırdığına dikkat çeken Yaşildağlar, akrabası ile evlenmeye mecbur bırakılan ya da mal varlığı başkasına gitmesin anlayışı ile değeri düşürülen kadınların kendileriyle daha az barışık olduğunu dile getiriyor.