Güncelleme Tarihi:
Kalp hastası çocuklarda çürük ve diş eti enfeksiyonları dolaşımla birlikte kalbe iletilerek durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, bu tür tedaviler geciktirilmemeli. Doğuştan ya da sonradan kazanılmış kalp rahatsızlıkları olan çocuklarda, ağız ve diş tedavileri kalp sağlığı açısından risk yaratmayacak özel koşullar altında gerçekleştirilmeli.
Kalp hastası çocukların dişlerindeki bir çürük bile çok önemli risklere yol açabilir. Ağızda bulunan bakteriler sağlıklı insanda bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilir. Fakat kalp hastası çocuklarda çürük ve diş eti enfeksiyonları, dolaşımla birlikte kalbe iletilerek var olan durumu daha da kötüye taşıyabilir. Bu nedenle, ailelerin kalp hastası çocukların, erken yaşlardan itibaren, iyi bir ağız diş sağlığına sahip olmalarını sağlamaları gerekiyor. Aileler, koruyucu ağız diş̧ sağlığı konusunda bilinçlendirilmeli.
Tedavi süreci zaman geçtikçe daha zor hale geleceği için, ailelerin çocukta var olan kalp hastalığı yüzünden ağız ve diş tedavisini ertelememeli. Tedavide gecikme problemlerin daha da büyümesine neden olur. Tedavide gecikmenin, diş hekimi tarafından yapılması gereken işlemlerin zorlaşmasına, enfektif endokardit denilen kalp kasının iltihaplanmaya maruz kalmasına veya kanama riskinin artmasına neden olabilir.
Çocuklarda çürük dişlere yapılacak olan müdahale sırasında bakterilerin kana karışması durumu, endokardit adını verdiğimiz kalp ve damarların iç yüzeyini örten tabakanın enfeksiyonuna neden olabilir. Endokardit, uzun süreli hastanede yatarak antibiyotik tedavisi gerektiren ve yaşamsal risk taşıyan son derece ciddi bir klinik tablodur.
Pedodonti Uzmanı
Dr. Zeynep Erdemci