Saçkıran gelip geçici midir?

Güncelleme Tarihi:

Saçkıran gelip geçici midir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2014 10:00

Tedavi için önce nedenine bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Saçlarımızın döküldüğüne hemen her gün şahit olmaktayız. Çünkü dökülme evresine giren mutlaka 50-100 saç teli bulunmaktadır. “Her gün kaç saç telinin döküleceği, kişinin toplam terminal saç sayısı, saçlarının yaşam döngüsünün ortalama süresi, genetik özellikler, metabolik özellikler ve saçların maruz kaldığı fiziksel etkiler (şampuanlama, fırçalama) gibi faktörlere bağlıdır” diyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Şengör, saç dökülme tiplerinden saçkıran (Alopesi Areata) hakkında bilgi verdi.

Saç dökülmelerinin çeşitleri arasında; fizyolojik saç dökülmesi, Androgenetik saç dökülmesi (Erkek tipi saç dökülmesi), kadınlardaki saç dökülmesi, Trikotillomani, Traksiyon kelliği gibi kişiye bağlı saç dökülmesi ve saçkıran yer almaktadır.

Saçkıran, en çok her iki cinste de genç ve orta yaşlı erişkinlerde görülür. Çoğu vaka kendiliğinden iyileşir yani gelip geçicidir ve özel bir tedavi gerektirmez. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de, bu saç dökülmesinden, yalnızca saçları etkileyen bir otoimmün süreç sorumlu tutulmaktadır. Bu süreçte stres de önemli bir rol üstlenmiştir. Hastalarda genellikle madeni para büyüklüğünde, yani 2.5 santimetre çapında bir veya daha fazla dairesel alanda saç dökülmesi görülür.

Tedavi yöntemleri

Saçkıranın tedavisinde öncelikle stres, immün sisteminin (bağışıklık sistemi) zayıflaması, vitamin eksikliği gibi tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. İlerlemeye meyilli veya uzun süreli olgularda kortizon tedavisi önerilir. Bu tedavi, saçsız olan alana sulandırılmış kortizonun lokal enjeksiyonu veya mezoterapi tekniği ile prokain enjeksiyonları ya da kalçadan enjeksiyonlar şeklinde olabilir. Son yıllarda UV kabin uygulamaları da tedavi seçenekleri arasında yer alır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!