Güncelleme Tarihi:
Saç dökülmesi yalnızca kafa derisinde görülebileceği gibi tüm vücutta da görülebilir. Dökülme kalıtım, hormonal değişiklikler, tıbbi koşullar ya da ilaç sonucu olabilir. Erkek, kadın, çocuk fark etmez herkes saç dökülmesi yaşayabilir.
Kellik kafa derisinde aşırı saç dökülmesi anlamına gelir. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi en yaygın kellik nedenidir. Bu durumu peruk, eşarp, şapka ya da makyajla kamufle etmek çözüm değildir. Kalıcı çözüm için tedavi gerekir. Tedaviyle saç dökülmesi durdurulabilir, dökülenler çıkarılabilir ya da saç ekimi yöntemiyle seyrelme yok edilebilir.
Saç dökülmesi, sebebine bağlı olarak çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Aniden ya da yavaş yavaş, sadece kafa derinizde veya tüm vücudunuzda dökülmeler olabilir. Saç dökülmesinin bazı türleri geçici bazıları ise kalıcıdır.
Başın üzerinde kademeli incelme: Hem kadınları hem de erkekleri etkileyen saç dökülmesinin en sık görülen tipidir. Kadınlarda bu incelme saç çizgisinin geriye doğru çekilmesi şeklinde kendini gösterir. Erkeklerde ise M harfine benzer bir açılma görülür.
Dairesel ya da düzensiz kel alanlar: Madeni para büyüklüğünde kel noktalar oluşabilir. Bu tip saç dökülmesi kafa derisini etkilediği gibi sakal veya kaşta da görülebilir. Bazı durumlarda ciltte kaşıntı ve ağrıya da neden olur.
Aniden gelişen saç dökülmesi: Fiziksel ya da duygusal şok, saç dökülmesine neden olabilir. Yıkarken ya da tararken avuç dolusu saç elinize gelebilir. Saçın seyrekleşmesine hatta kelleşmesine kadar ilerleyebilir.
Tüm vücudu etkileyen saç dökülmesi: Bazı hastalıklar ve tıbbı tedaviler tüm vücutta saç kaybına neden olur. Bu tür dökülmelerde saç genellikle geri çıkar.
Ani ya da dairesel saç dökülmeleri yaşıyorsanız doktora gitmenizde fayda vardır. Bu tarz saç dökülmelerinin altında tedavi gerektiren tıbbi bir durum olabilir. Ayrıca yaş, kötü beslenme, diyabet ya da lupus gibi tıbbi hastalıklar, stres ve ailede kellik geçmişi, saç dökülmesi riskini artıran faktörler arasındadır.
Önce fiziksel muayene yapılır. Duruma göre kan testi, deri biyopsisi gibi birtakım testler yaptırılabilir.
1. İlaçla tedavi: Hem kadınların hem de erkeklerin kullanabileceği saç derisine sürülen losyon ya da köpük tipi ilaçlar verilebilir. Özellikle erkeklerde reçeteli ilaç (hap) tedavisi uygulanabilir.
2. PRP yöntemiyle tedavi: Doktorunuz sizden aldığı kanı gerekli evrelerden geçirir ve sonra elde ettiği PRP’yi saç köklerine çok ince uçlu iğnelerle enjekte eder. Yaklaşık 30 dakika sürer. Bölgede doku gelişmesi başlar, zarar görmüş zayıf kıl kökleri onarılır, bu köklerden yeni ve güçlü saçlar çıkmaya başlar. Hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilir. Saç ekiminden sonra uygulanması özellikle tavsiye edilir.
3. Saç ekimi ile tedavi: Diğer adıyla saç nakli, dökülen saçların yerine sağlıklı bölgeden alınan köklerin yerleştirilmesidir. Saçı dökülen ve kelleşme sorunu olan kişiler için günümüzde kullanılan en mükemmel tekniktir. Steril ameliyathane ortamlarında gerçekleştirildiğinde kolay ve güvenilir bir işlemdir.
Saç dökülmesi çok yaygın olsa da kalıcı çözümlerle kolayca tedavi edilen bir sorundur. Saç dökülmesi ihmale gelmeyen ciddi bir rahatsızlıktır. Erken tedaviyle çok başarılı sonuçlar alınır.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Güncel Öztürk