Saç dökülmesi önlenebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Saç dökülmesi önlenebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 23:59

Yeşil çay ve üzüm çekirdeği ekstresi saçları güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı, canlı ve gür saçlara sahip olmayı kim istemez ki! Ancak dönem dönem herkeste saç dökülme problemi görülebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kenan Dibek saç dökülmesinin nedenlerini sıraladı ve dökülmeyi önlemenin yollarını anlattı.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

  • Genetik
  • Tiroid bezi hastalıkları
  • Menopozal dönem
  • Kilo kaybı (sıkı diyetten 1-6 ay sonra)
  • Demir eksikliği
  • B12 vitamini eksikliği
  • Biotin ve çinko eksikliği
  • Postfebril alopesi (ateşli hastalıktan 2-5 ay sonra)
  • Cerrahi operasyon sonrası
  • Postpartum alopesi (doğum sonrası 1-4 ay içinde başlar, 6 ay sürer ve spontan düzelir)
  • Bazı ilaçlar şeklinde sıralanabilir.

En sık görülen ve birçoğumuzun yaşadığı, geçici kabul edilen ancak zaman zaman kişinin sanki kel kalacakmış gibi bir kaygı yaşamasına sebep olan mevsimsel dökülme olarak adlandırdığımız dökülme şeklidir.

Her yıl yaz sonunda başlayıp 1-1,5 ay devam eden saç dökülmesi bizleri fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da rahatsız eder. Kimilerinin fark etmeden geçirdiği bu süreç, bazıları için çok daha sıkıntılı olabilir.

Saçlı derimizde 80 ile 150 bin saç kılı bulunmaktadır. Sağlıklı saç günde 0,3-0,5 mm uzar. Saçların belli büyüme ve yaşam döngüleri vardır. Büyüme döneminde (anagen), dinlenme döneminde (katagen) ve dökülme döneminde (telogen) saç telleri bulunur. Büyüme evresi yıllar sürer sonra bu evre durur ve dinlenme evresine (katagen) geçerler. Saçlar dinlenme evresinde büyümezler. Bu evre yaklaşık 1-2 ay kadardır. Bu dinlenme evresini tamamlayan saç kökleri artık dökülmeye başlarlar(telogen dönem). Saçlar dinlenme evresinden sonraki her 3 ayda bir dökülürler ve bu dönem genellikle mevsim geçişlerine denk gelmektedir. Bir saç kökünden bir kereye mahsus saç teli çıkmaz. Dökülen saç teli, sonra aynı kökten tekrar çıkmaya ve büyüme dönemine girerek gelişmeye başlar.

Saç dökülmesi önlenebilir

Aşırı miktarda saç dökülmesinin görüldüğü durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı saçlı deriyi muayene ederek bir sorun olup olmadığını araştırır. Ayrıca dökülmeye neden olabilecek hastalıklar veya durumlarla ilgili gerekli tetkikler yapılmalıdır. Saç çekme testi ve kan tetkiki ile dökülmenin boyutu ve sebebi araştırılır. Saç çekme testinde farklı alanlarda, 6-8 kez saç çekilir. Normalde toplam 2-5 adet telogen saç ele gelir. Aktif dökülmelerde her çekişte 1-5 adet telogen saç ele gelir.

Saç dökülmesi önlenebilir bir durumdur. Uygun beslenme, gerekli vitamin ve mineral takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin alımı saç sağlığı için de önemlidir. Biyotin, çinko, demir, sistin, keratin, yeşil çay, üzüm çekirdeği ekstresi gibi vitaminler saç yapısı için gerekli vitaminlerdir. Vitamin, mineral ve saç kökünü besleyen bazı ilaçların karışımından oluşan solüsyonların saçlı deriye enjeksiyon yöntemi ile uygulanması saçların dökülmesini engellemektedir.

Şampuan seçimi çok önemli!

Saç mezoterapisi denilen bu yöntem ile hem saç dökülmesi önlenir hem de mevcut saç kökleri beslenmiş olur. Son yıllarda PRP denilen kişinin kendi kan hücrelerinde elde edilen serumun saçlı deriye enjeksiyon şeklinde verilmesi yöntemi her türlü saç dökülmelerinde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Saç tipine göre şampuan ve serum seçilmelidir. Ancak şampuan ya da serumlar saç dökülme tedavilerinde çoğu zaman tek başına yeterli değildir. Bu ürünlere ek olarak saç mezoterapisi, PRP tedavisi ve saç köklerini destekleyen takviye vitaminlerin kullanılması gereklidir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!