Rüyalar Kabusunuz Olmasın

Güncelleme Tarihi:

Rüyalar Kabusunuz Olmasın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2011 12:40

Hamilelikte görülen bazı rüyalar sizi korkutabilir.

Haberin Devamı

Hamileliğinizde gördüğünüz kabuslar, sizi zaman zaman ürkütüp, korkutabilir. Hatta uyandığınızda bile gördüğünüz rüyanın bir süre etkisinde kalabilirsiniz. Tedirgin olmamanın yollarını gelin Psikiyatrist Doç. Dr. Ece Orhon’dan öğrenelim.

Rüya, görülmesi gerekli fakat çok azının hatırlanması tercih edilen bir psikofizyolojik olaydır. Rüyaların tamamına yakını derin veya yüzeye yakın bilinçaltından, çok az bir kısmı da bedensel etkenlerden kaynaklanırlar.

Bazen de bu bedensel kaynaklı unsurlar, süregelen rüyanın içine parazit olarak girerler veya seyrini değiştirirler. Rüya materyali genellikle bilinçaltına bastırılmış istekler, duygular, sıkıntılar, korkular ve yasaklardır. Doğal olarak kişinin özgeçmişi veya halen içinde bulunduğu psikososyal ortam, sağlık, ekonomi gibi faktörlerin, rüyanın oluşumu üzerindeki etkileri tartışılmaz derecede açıktır.

Haberin Devamı

Gebelikle birlikte östrojen/ progesteron hormonlarının yükselmesi uyku ve rüya süresini uzatır diyenler vardır. Uzun uyku/ uzun rüya varsayımı mantıklı olabilir. Bununla beraber, uyku laboratuarlılarında gebe deneklerde rüya uzaması kesin olarak kanıtlanmamıştır fakat rüyaların devamlılığının gebeler de sıklıkla bozulduğu kaydedilmiştir. Gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren normal fizyolojik gelişmelerle birlikte onların getirdikleri bir takım sıkıntılar da baş gösterir.

Çok kan pompalanması daha çok idrara, uterus'un idrar kesesine baskısı daha sık idrara sebep olur. Diyafram kalbi, akciğerleri yukarıya iteler, kalp hızı artar, nefes daralır. Sırt, bel ağrılarına, bacak kramplarına mide deki bezdirici reflü de eklenir. Tüm bu tatsız uyaranlar anne adayını sadece uyandırmakla kalmamakta, görülmekte olan rüyanın içeriğini de değiştirmekte ve bazen rüyayı kabusa dönüştürebilmektedir.

Kaliteli Bir Uyku için…

Akşam belli bir saatten sonra su içmeme

Bol oksijenli yatak odası

Gevşeme hareketleri işe yarayacaktır. 

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!