Regl iken salavat çekilir mi, tefriciye okunur mu? Diyanet bilgisi

Güncelleme Tarihi:

Regl iken salavat çekilir mi, tefriciye okunur mu Diyanet bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 13:01

Özellikle kandil akşamlarında ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müslümanlar, okunabilecek bazı dualar ve yapılabilecek ibadetler konusunda araştırmalarda bulunuyorlar. Regl günlerinde de bu ibadetleri eda etmek isteyen vatandaşlar, regl iken salavat getirilir mi merak ediyorlar. Peki, regl iken salavat çekilir mi, tefriciye okunur mu? Diyanet bilgisi...

Haberin Devamı

Mevlid Kandili'nin gelmesiyle birlikte yapılabilecek ibadetler de sorgulanmaya başladı. Bunun yanında adetliyken salavat getirilir mi, hangi ibadetler yapılır gibi sorular da en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, regl iken salavat çekilir mi? Diyanet bilgisi ile işte yanıtlar...

REGL İKEN SALAVAT OKUNUR MU?

Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (Bkz. İbn Nüceym, el-Bahr, I, 210; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, I, 142; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 319-320; Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 120-121, 172).

Haberin Devamı

Regl iken salavat çekilir mi, tefriciye okunur mu Diyanet bilgisi

ADETLİYKEN CAMİYE GİRİLİR Mİ?

Hadislerde bu konu hakkında herhangi bir husus söz konusu değildir. Ancak İslam alimleri adetli kadınlarının camiye girmelerinin caiz olmadığını yönünde görüş bildiriyorlar. İslam dünyasında bu konuda çeşitli görüş ayrılıkları söz konusu olsa da Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki görüşü temel esaslara göredir.

Diyanet işleri başkanlığı da ayız ve nifas hâlleri, dinimizce hükmen kirlilik sayılmakta ve ibadetlere engel kabul edilmektedir yönünde görüş bildiriyor. Camiler de ibadet mekânıdırlar. Hz. Peygamber (S.A.V.), “Ben hayızlı ve cünüp kimsenin mescide girmesini / mescid içerisinde bulunmasını helal görmüyorum.” “Mescid, hayızlı ve cünübe helal değildir.” buyurmuştur.

BAKMADAN GEÇME!