Güncelleme Tarihi:
Kişi mutlaka oruç tutacağı günün sahur vakti öğününü tüketmeli. Sahurda tercih edeceği besinler, protein, yağ, yönünden dengeli olmalı. Aynı zamanda tokluk hissi sağlayan bu besinleri sahurda mutlaka tercih etmeliyiz. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar sahur için en iyi seçeneklerdendir.
Gün boyu aç olmaktan kaynaklı şeker, magnezyum, sodyum, kalsiyum ve fosfat düşeceği için bunların telafisini mutlaka yapın. Kişi orucunu, kilo durumuna göre sayısını belirlediği hurma ile açarak, gün boyu oluşan magnezyum ve karbonhidrat açığının, ardından da mümkün olduğunca oda ısısında su içerek sıvı açığının bir kısmını karşılamış olur.
5-10 dakika sonra içilecek çok sıcak olmayan bir çorba devamlılığı sağlayacaktır.
Mutlaka sahur öğününden sonra kişi sağlıklı dışkılamayı gerçekleştirmelidir.
Özellikle kalp ve tansiyon hastası iseniz, hamurlu, tuzlu ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durunuz.
Ana yemeklere geçmeden yaklaşık 15 dakika beklenmelidir. Bu bekleme süresi hem kişinin açlığının yatışmasını sağlayacak, hem de ana yemeklerden çok büyük porsiyon tüketmesini önleyecektir. Ana yemek hem et grubundan (ızgara ya da haşlama şeklinde pişmiş kırmızı et, tavuk eti ya da balık gibi), hem zeytinyağlı 1 porsiyon sebzeden, hem süt- yoğurt grubundan, hem salatadan, hem de ekmek grubundan (çok büyük bir parça olmamak koşulu ile ramazan pidesi olabilir) oluşmalıdır.
Akşam öğününden sonra posa açığı için meyve (en fazla 2 porsiyon), gece boyunca da kan şekeri dengelenmesi için süt ya da yoğurt bir porsiyon tüketilmeli. Kişi mutlaka tatlı yemek istiyorsa bu saydığımız süt ve meyve öğünü yerine sütlü tatlı (kilo kaybı için haftada 2 ya da 3 kez) tüketebilir. Buna örnek sade dondurma olabilir.