Ramazanda tatlılara dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda tatlılara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 00:00

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için yapılması gerekenler.

Haberin Devamı

Ramazan ayı boyunca hazımsızlık veya mide sorunları sık rastlanan bir durumdur. Oluşabilecek bu rahatsızlıkları önlemek için Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş yapılması gerekenleri anlattı.

İftardan Sonra Mutlaka Ara Öğün Yapın

 Ramazan ayında yaşanan en büyük problem öğün sayısının azalması ve öğünler arasında çok fazla zaman olması nedeniyle yavaşlayan ve depolamaya başlayan metabolizmadır. Bu durum yapmanız gereken aslında aynen diğer zamanlarda olduğu gibi mümküm olduğunuca ara öğün yaparak bu yavaşlamayı bir nebze de olsa önleyebilmektir. İftarı mümkün olduğunca yayarak uzun zamanda hatta küçük molalar vererek yapın böylece bütün bir gün boş kalmış neredeyse hiç çalışmamış sindirim organlarının işlerini daha etkin yapmasına yardımcı olarak bütün gece sizi rahatsız edecek gaz sancıları ve hazımsızlıktan da kurtulmuş olursunuz. İftar sonrası en az 2 saat sonra ise mutlakaküçük bir ara öğün yapılmalıdır.

Ramazanda Vücudun Su İhtiyacını Karşılamak için Sadece Su İçin

 İnsan organizması günlerce hatta aylarca açlığa dayanabilirken bu süre su için sadece birkaç günle sınırlı olmaktadır. Vücudumuz su ihtiyacını doğrudan sudan karşılayabildiği gibi sebze, meyve, tahıl ve diğer her türlü besin grubundan da karşılar. Dolayısıyla gün içerisinde yediğimiz içtiğimiz tüm besinler su dengemize katkıda bulunur. Ancak Ramazan ayında gün içerisinde tüm besin ve sıvı alışını kesmemiz vücudumuzu zor durumda bırakabilmekte bazı fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Bu durumda alacağımız önlem çok basittir iftar ve sahur arası mümkün olduğunca en az 6 bardak olmak kadıyla su tüketmek. Özellikle iftarı su ile açıp sahuru da su ile kapatmak açığın bir nebze giderilmesi açısından çok önemli.

Sahur ve İftar Menülerine Dikkat!

Orucumuzu su ve az yağlı 1-2 çeşit kahvaltılıkla açtıktan sonra çorba, salata ve mümkünse etli-etsiz bir sebze yemeği ve yoğurt en uygun iftar örüntüsünü oluşturur. Tabi burada ayrıca pide kontrolüde büyük önem taşır. Et ve etli besinleri elbette tüketeceksiniz ama bunun sıklığı kesinlikle hergün değil haftada 3 günü geçmeyecek şekilde olmalıdır. Sadece iftar değil sahurun içeriği de çok önemlidir. Uyku arasında tüketilen bir öğün olduğu unutulmamalı ve bir kahvaltı gibi değerlendirilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!