Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayı ile ilgili uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, "Porsiyonları küçültün, besinleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin. Yağlı, kızartma türü, yoğun baharat içeriğine sahip besinlerden kaçının. Sahur ve iftar olmak üzere 2 ana öğün ile birlikte iftardan sonra 2 ara öğün yapın. Ara öğünde sütlü tatlı, taze meyve, kepekli galeta, süt, yoğurt tercih edin" şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, ramazan ayında sadece uzun süre aç kalınmadığını, aynı zamanda ciddi bir susuzluk sürecinin de oruç tutanları beklediğine vurgu yaparak, şunları sözlerine ekledi:
"Günlük su gereksiniminizi karşılamanız, vücudun su kaybının önlenmesi için önemli faktörlerden birisidir. Sıvı ihtiyacını azaltmak için içecek seçiminde ayran, maden suyu tercih edilmelidir. Sizlere önereceğim, sahurda tüketebileceğiniz içecek, gün içinde susuzluğunuzu gidermeye yardımcı olacaktır.
Su, yoğurt, salatalık ve naneyi blender ile karıştırın. Üzerine maden suyu ekleyin ve sonra keyifle için."
Uzun süre tokluk hissi sağlaması açısından sahurun, ramazanın en önemli öğünü olduğunu söyleyen Ağıllı, "Bu öğünde yumurta, süt, yoğurt gibi hayvansal kaynaklı protein içeren besinler, tam tahıl ürünleri, badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir" dedi. Eda Ağıllı’nın ramazan ayı için önerdiği menüler ise şunlar:
MENÜ 1
2 tane yumurta ile az yağlı hazırlanmış menemen/omlet
2 dilim peynir
100 gram taze meyve
2 tane ceviz
Domates, salatalık, yeşillik
2 dilim tam tahıllı ekmek
MENÜ 2
3 dilim peynir ile tost (yağsız)
1 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı bal/reçel/pekmez
5 adet az tuzlu zeytin
Domates, salatalık, yeşillik
MENÜ 3
9 yemek kaşığı kıymalı ve kepekli makarna
1 kase yoğurt
Salata (Yağsız)