Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 17:30
On bir ayın sultanı kabul edilen Ramazan’ın gelmesiyle beraber hem sabrımız hem de irademiz güçlü bir sınava girer. Bu sınavı ruhsal ve bedensel arınma için kullanarak bazı yanlış beslenme alışkanlıklarımızı değiştirebilir, metabolizmanın farklı çalıştığı bu dönemde oruç tutmayı sağlığa faydalı hale getirebiliriz.
Ramazan’da nihai amacın kesinlikle kilo kaybetmek olmadığını söyleyen Diyetisyen Seda Uşarer, doğru beslenmeyle sağlıklı kalmanın ipuçlarını paylaşıyor.
Ramazan ayının gelmesiyle beslenme düzenimiz ve buna bağlı olarak metobolizmamızın çalışma temposu da değişir. Bu bir ay boyunca hem ruhsal hem de bedensel bir arınma sürecine girerek, bedenimize dinlenme fırsatı vermemiz gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Seda Uşarer, mümkünse aynı kilomuzu koruyarak bazı yanlış beslenme alışkanlıklarımızı değiştirebileceğimizi belirtiyor.
İFTARDA BOŞ MİDEYE BİR ANDA YÜKLENMEYİN!
Ramazan ayında uzun açlık sürelerine de dikkat çeken Diyetisyen Seda Uşarer’e göre, bu süreçte doğru beslenme planına uygun beslenmek çok önemli… İftardan sahura dikkat edilmesi gerekenleri paylaşan Diyetisyen Uşarer, neleri tüketip tüketmemiz gerektiğine dair önerilerini şöyle sıralıyor;
- Ramazanın bahar aylarına denk gelmesi nedeniyle açlık süresinin yaklaşık 17-18 saat olması demek oluyor. Bu yüzden gece mutlaka sahura kalkın.
- Sahurda ağır yemeklerden kaçının, yüksek enerjili ve kolay hazmedilecek besinler tercih edin.
- Sahurda özellikle yulaf gibi tam taneli tahılların tüketilmesi hem kan şekeri dengesini korur hem de uzun süre tok tutar. Yulaf ezmesini süt ya da yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
- Sahurda mutlaka bol su için ve bir porsiyon meyve tüketin.
- İftarda boş mideye bir anda yüklenmeyin. Orucunuzu oda sıcaklığında bir bardak su ile açın. Sonrasında ise hurma, peynir, zeytin gibi iftariyeliklerden tadımlık olarak tüketin. İstenirse yanında 1 avuç içi kadar pide tüketilebilir.
- İftarda 1 kase çorba ve salata yedikten sonra yemeğe biraz ara verin. Son olarak etli / kıymalı sebze yemeği ve yoğurt ya da ızgara ve salata ile iftar tamamlanabilir.
- İftardan sahura kadar olan dönemde sıvı tüketimi çok önemlidir. Bu saat aralığında mideyi yormayacak şekilde yavaş yavaş su içilmeli. Hazmı kolaylaştıran bitki çayları, şekersiz kompostolar tercih edilebilir. Bitki çaylarını dilerseniz demledikten sonra soğutup içine buz, limon, kabuk tarçın atarak değişik tatlar elde edebilirsiniz.
- İftardan sonra tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan ya da dondurmadan yana kullanın. Ama öncelik elbette daha hafif olduğu için meyveden yana…
- Sütlü tatlıları haftada maksimum 2 kez tüketin.
YEMEKLERİ AŞIRI SICAK YA DA SOĞUK YEMEYİN!
- Özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı yağlı şekerli besinlerden, şerbetli tatlılardan, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durun.
- Yemekler aşırı sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Uzun süre aç kalındığı için sindirim problemlerine yol açabilir.
- Posa alımına özen gösterin. Bol miktarda sebze, yeşillik ve tam tahıllı ürünler tüketmeye özen gösterin.
- Çorbalarda krema, kaşar peyniri ve yağlı sos kullanmayın. Çorbanızı lezzetlendirmek için baharatları kullanın.
- Havaların sıcak olmasından dolayı sıvı kaybını dengelemek için yemeklerin yanında ayran ya da cacık tüketebilirsiniz.
- Oruçluyken kesinlikle spor yapmayın. İftardan sonra hafif yürüyüşler yapılabilir.