Güncelleme Tarihi:
Ramazanda hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) yaşamamak için dikkat etmeniz gerekenleri Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık anlattı.
Sağlıklı kişilerde, uzun süre aç kalmalarda, kan şekeri düşmeye başladığında, vücutta salgılanan hormonların etkisiyle normal düzeylere çıkarılmaktadır. Yani hipoglisemiye fizyolojik bir cevap olarak, insülin hormonu azalırken, kan şekerini düşmesini engellemek için glukagon, adrenalin, kortizol ve büyüme hormonu kana salgılanır. Özellikle uzun süren açlıktan sonra, iftarda hızlı, aşırı, çok çeşit yemek, hipogliseminin tam tersi kan şekerini hızla yükselterek, yine hiperglisemi gibi önemli bir sağlık sorununa yol açabilir.
İftarda çorba gibi hafif bir yemek sonrası ara verilerek, daha sonra diğer besinler alınabilir. Hipoglisemik indeksi düşük, yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen sebze yemekleri tercih edilmelidir.
İçecek olarak da meşrubat ve meyve suları yerine, sıvı ve mineral kaybını karşılamak üzere su, maden suyu, ayran, açık çay içilmelidir.
Özellikle ramazanın ilk günlerinde olmak üzere, şeker hastaları, gün içinde birkaç defa ve iftar sonrasında, kan şekeri ölçüm cihazlarıyla şeker değerlerini kontrol etmelidir. Aşırı düşme ve yükselme durumlarında, bir sağlık kuruluşuna gitmelidirler.
Ramazan ayında glisemik indeksi yüksek besinler yerine sağlıklı beslenmek için…
[fotogaleri=3352,3154,2952]