Güncelleme Tarihi:
Ramazanda uzun bir açlıktan sonra özenle hazırlanmış iftar sofralarında tıka basa yemek yemek sağlımız açısından çok risklidir. Bu dönemde, yanlış beslenmeden dolayı birçok sağlık sorunu da baş gösterir. İşte, bu sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için neler yapmalı, nasıl beslenmeliyiz? Gelin, bunları Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Canan Doğan’dan öğrenelim.
-Toplam öğün sayınızı 5’e çıkarın. İftar yemeğinizi 2’ye bölün. İftar ile sahur arasında 2 ara öğün yapın ve sahur yemeğinizi yiyin.
- Ramazanda yemek saatleriniz şu şekilde olabilir: İftar 1: 20.00, İftar 2: 20.30, Birinci Ara Öğün: 22.30, İkinci Ara Öğün: 23.30, Sahur: 03.00
-Tüm besin gruplarından yeterli düzeyde almaya ve günde 8-10 bardak sıvı tüketimine dikkat edin. Su dışında vücuda gerekli sıvının alınabileceği besinler yoğurt, süt, sebze ve meyveler olarak sıralanabilir.
-Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi kan şekerini çok çabuk yükselten gıdalar yerine bulgur pilavı, tam tahıllı buğday, çavdar, kepekli ekmek veya makarna gibi besinleri tercih edebilirsiniz.
- İftar yemeği için en ideal besinler; kahvaltılıklar, az yağlı ve susuz sebze yemekleri, ızgara, haşlama, buğulama ya da fırında etler, süt ve süt ürünleridir.
- İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek, alınan vitaminlerin emilim oranını azaltacağından bu içecekler yemekten 1-2 saat sonra içilmelidir.
- Posa içeriği yüksek besinler seçin. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Günde en az 2-3 porsiyon meyve tüketin.
- Her gün iki su bardağı süt, yoğurt veya türevlerini tüketin.
- Tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış olanlarla gidermeye gayret edin. Sütlü tatlıları tercih edin, kepekli un kullanın, şeker yerine bal veya kuru meyveleri seçin.
- Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra en az 20 dakikalık yürüyüş yapın.
- Mutlaka sahura kalkın. Böylece aç kaldığınız süreyi azaltacak, metabolizmanızın yavaşlamasına engel olacaksınız.
- Sahur öğününüzde mutlaka protein içeren gıdalar almaya özen gösterin. Bu gıdalar, tokluk hissi oluşturacağa için acıkmamanızı sağlayacaktır.