Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 04:12
Kimi zaman iftar yemeğini fazla kaçırıp sahurda bir şey yiyemediğiniz oluyor mu? İftar yemeklerinin hafif olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kişilerin sağlıklı iftar menüleri tercih etmelerini öneriyor. İşte, sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli örnek iftar menüsü...
EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 tatlı kaşığı pirinç
- 1 tatlı kaşığı pilavlık bulgur
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tepeleme kuru nane
- 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz
- Arzuya göre kimyon-pulbiber
- Sıcak su veya et suyu
- Limon
Hazırlanışı
- Mercimeği güzelce yıkayıp, yumuşayıncaya kadar haşlayıp robotton veya tel süzgeçten geçirin.
- Bir tencereye yağları alın, tereyağı eriyince salça ve naneyi ekleyip, 1-2 dakika kavurun. (Arzu ederseniz acı biber ekleyebilirsiniz).
- Üzerine püre haline getirilmiş mercimeği, yıkanmış pirinç ve bulguru ekleyin.
- Yeteri kadar sıcak su veya et suyu ilave edin.
- Ara ara karıştırın.
- Pişmeye yakın tuz ve kimyonla tatlandırın.
- Altını kapatır kapatmaz yeteri kadar limon suyunu katın.
- Not: İçinde pirinç ve bulgur olduğu için koyulaşır, suyunu ona göre koyunuz.
Not: Bu tarif mutfakvetatlar.blogspot.com yazarı Selma Mollaoğluna aittir.
KIRMIZI LAHANA SALATASI
Malzemeler
- 1 adet kırmızı lahana
- 2 adet ekşi elma
- ½ su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Sosu için
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- ½ çay bardağı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Tuz
Hazırlanışı
- Kırmızı lahanayı ince kıyın ve geniş bir kaseye alın.
- Yarım ay doğradığınız elmayı ve ceviz içini ilave edip karıştırın.
- Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirin.
- Karıştırıp servis yapın.
Not: Bu tarif, lezzet.com tarafından hazırlanmıştır.
KÖFTELİ BEĞENDİ
Malzemeler
- 6 adet kemer patlıcan közlenmiş
- 2,5 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
- Tuz
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- 250 gr köftelik kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 su bardağı galeta unu
Hazırlanışı
- Köftelik kıymayı bir kaba alın.
- Üzerine rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber kimyon, yumurta, galeta ununu ekleyin.
- Köfteyi yoğurun.
- Köfteden fındıktan irice parçalar koparıp yuvarlayın.
- Büyük bir tavaya yağ ekleyin.
- Isınan tavanın içine köfteleri atın.
- Çevire çevire pişirin.
- Tereyağını bir tencereye alın eritin.
- Unu ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Kavrulan unun üzerine soğuk sütü ekleyin çırpma teliyle çırparak karıştırmaya başlayın.
- Muhallebi kıvamı alana kadar pişirin.
- Kabukları soyulmuş ve ince ince kıyılmış közlenmiş patlıcanları beyaz sosun içine atın.Kaşar peyniri rendesi ve tuzunu ekleyin.
- Kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin.
- Rendelenmiş domatesi bir tencereye alın.
- İçine biber salçası ve zeytinyağı ekleyin.
- Hafif suyunu çekince içine kekik, sarımsak, tuz ve karabiber ekleyin.
- 2-3 dakika pişmeye bırakın.
- Beğendiyi bir servis kabına alın.
- Üzerine kızarttığınız köfteleri koyun.
- En üzerine domates sosu gezdirin.
- Sıcak ya da ılık servis edin.
Not: Görüntüsüyle ve lezzetiyle sofralarınızın vazgeçilmeziniz olacak.
EV YAPIMI AYRAN
Malzemeler
- 4 bardak su
- 5 yemek kaşığı yoğurt
- İstenildiği kadar tuz
Hazırlanışı
- Kaymaksız olan kısmından 5 yemek kaşığı yoğurdu derin bir kaba koyun ve karıştırın.
- Üzerine suyu karıştırarak, yavaş yavaş ekleyin (Su miktarını sevdiğiniz kıvama göre daha az ya da daha çok ayarlayabilirsiniz).
- Dilediğiniz kadar tuz koyup tekrar karıştırın.
- Buzdolabında bekletin.
- Soğuk olarak servis edin.
KADAYIF DOLMASI
Malzemeler
- 250 gr tel kadayıf
- 152 gr ceviz içi
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
Kızartmak için
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
Hazırlanışı
- Su ve şekeri tencereye koyarak 10 dakika kaynatın.
- Limon suyunu ekleyerek karıştırın , ocağın altını kapatın.
- Kadayıftan parçalar alarak 15 x 15 cm ebadında düz ve çok kalın olmayan kareler hazırlayın.
- Her yerinin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edin.
- Cevizleri elinizle parçalayarak, karelerin bir kenarına dizip dolma gibi sıkı sıkı sarın.
- Bu şekilde 6 tane hazırlayın.
- Bir kasede yumurtaları çatalla karıştırın.
- Kadayıf dolmalarını yumurtaya hızlıca batırın, elinizden bırakmadan yumurtanın içinde çevirin, aksi taktirde çok yumurta çeker.
- Hazırladığınız dolmaları iyice kızdırılan ayçiçek yağı ile kızartın.
- Dolmalar nar gibi kızardığında daha önce hazırlamış olduğunuz şerbete atın.
- 10 dakika beklettikten sonra şuruptan çıkarıp cam bir tepsiye koyarak servis yapın.
[fotogaleri=2060,2231,2341]