Potasyum kaynağı muzun faydaları

Güncelleme Tarihi:

Potasyum kaynağı muzun faydaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2013 12:40

İddia ediyoruz, bu haberden sonra muz yemeyen kalmayacak!

Haberin Devamı

Sadece karbonhidrat değil bileşiminde bir miktar protein ve yağ içeren muz oldukça besleyicidir. Çok iyi bir potasyum kaynağı olan muzun faydaları saymakla bitmiyor. İşte tüm ayrıntılarıyla Diyetisyen Nesrin Eriş muzun faydalarını anlatıyor.

Potasyum kaynağı olması özelliği ile kas kramplarına ve kas güçsüzlüğüne çok iyi gelir. Muzun potasyum içeriğinin fazla olması meyvenin tüketimi ile kasların çalışması, sinir uyarımı, vücudun su dengesinin kontrolü sağlanır. Potasyum sayesinde kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kesik, aşırı kanamalarda fazla kan kaybının olmasını engeller.

Muz tok tutar

Muzun enerjisi fazladır. Bundan dolayı vücuda enerji verir ve lif oranı yüksek olduğu için tok tutar. Normalde meyve tüketiminden sonra hemen açlık hissedilmesine rağmen muz ara öğün olarak rahatlıkla tüketilebilir ve açlık hissine neden olmaz.

Haberin Devamı

Felç riskini azaltır

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre tuzu azaltıp her gün bir muz yemek felç riskini yüzde 24 azaltıyor. Potasyum zengini muzun beyin hücrelerinin ölmesini engellediği ve bu sayede yüksek tansiyon ve felç riskini düşürdüğü açıklandı.

Mide rahatsızlıkları için birebir

Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.

Vitamin kaynağı

Muz birçok vitamin için çok iyi bir kaynaktır. Bunların başında B vitaminleri gelir. B vitaminleri strese iyi gelen, antidepresan özellik göstererek rahatlatan vitaminlerdir. Bu nedenle muz strese çok iyi gelir ve mutluluk verir.

Regl sancısını azaltır

Adet dönemlerinde tüketilmesi içeriğindeki potasyum ve B vitaminleri sayesinde şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Kas ve beyin yorgunluğuna iyi gelir. Yine içeriğindeki B vitaminleri sayesinde saça çok iyi gelir.

Muz kalsiyumdan zengin bir meyvedir

Bu özelliği ile kemik sağlığına, ağrılarına çok faydalıdır. Muz hem kabızlıkta hem de ishalde kullanılabilir. Bağırsak hareketlerini düzenleyici bir özelliği vardır. Ayrıca bebekler için iyi bir ek gıdaya geçiş besinidir.

Haberin Devamı

Kansere karşı koruyucudur

Antioksidan içeriği nedeni ile serbest radikallerle savaşarak birçok hastalığa ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır.

Muz alırken dikkat!

Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!