Güncelleme Tarihi:
Kırık tedavilerinde kullanılan protezlerin anne karnındaki bebeğe oluşturabileceği sıkıntılar, dikkat edilmesi gereken bir nokta. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Şeref Aktaş, vücutta metal birikmesine neden olabilecek protezlerle ilgili bilgiler verdi.
Platinde Kullanılan Maddeler ve Etkileri
Kemik kırıkları, kaza veya herhangi bir nedenle görülebilir. Kırık tedavisinde kullanılan implantların çoğunluğu paslanmaz çelik, titanium, krom, kobalt, molibtenum gibi metallerden yapılmıştır. Bu metallerin üzeri sıklıkla korozyon dediğimiz aşınmayı engelleyecek bir materyalle kaplanmıştır. Güvenle kullanılan bu metallerden metal salınımının minimal olduğu bildirilmiş, herhangi bir zararlı, toksik etkisi görülmemiştir.
Platinin Hamileliğe Etkisi Var mı ?
Kırık nedeni ile hastalarda uzun yıllardır kullanılan metal plak, vida, çivi yada omurga tespit materyallerinin gebelikte fetal gelişim üzerine olumsuz herhangi bir etkisi bildirilmemiştir. Bu nedenle vücudlarında ortopedik implant bulunan hastaların hamile kalmalarına engel bir durum yoktur. Dikkat edilmesi gereken husus, hastada mevcut implanta bağlı ağrı ve diğer şikayetler oluyorsa bu implantlar hamilelik öncesi çıkarılabilir. Böylece hamilelik sırasında implanta bağlı olan şikayetlerde artmadan kaçınılmış olunur.
En Az Aşınma Hangi Platinde Oluşur ?
Bu konuda, özellikle kalça protezi implantlarının bir kısmı ile ilgili tatışmalar mevcuttur. Son yıllarda kireçlenme nedeni ile kalça ekleminde kullanılan protezlerde aşınmanın en az olması için yapılan araştırmalar sonucunda; iki tarafı da metal olan protezlerde en az aşınma olduğu saptanmıştır. Aşınmanın azlığı; kullanılan protezin ömrünü 25 yıla çıkarabilmektedir. Bunun yanında metal yüzeylerin devamlı birbirine sürtünmesi araştırmacıları yeni çalışmalara yöneltmiştir. Bu protezlerle yapılan çalışmalarda vücutta bir miktar metal birikimi olduğu görülmesi üzerine bir dizi deneysel çalışmalar yapılmıştır.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalarda vücutta belli konsantrasyonların üzerinde metal birikiminde DNA yapımı ve RNA yapımında bozukluklar olacağı gösterilmiştir. Her iki yüzeyi metal olan protezlerin insanlarda biriken metal düzeyinin aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği tartışmalıdır.
Ortopedi Uzmanlarının Kalça Protezine Bakışı
Bununla beraber, ortopedi uzmanlarının bir kısmı doğurgan bayan hastalarda her iki tarafı metal olan kalça protezlerini kullanmamayı tercih edebilmektedir. Çocuk sahibi olma olasılığı olan bayanların kalça protezi ameliyatları öncesinde olası hamilelik durumlarına göre kalça protezi tipi seçimini doktorları ile konuşmaları yerinde olacaktır.