Pişik nasıl geçer? Bebeklerde pişiğe ne iyi gelir?

Güncelleme Tarihi:

Pişik nasıl geçer Bebeklerde pişiğe ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2017 16:58

Pişik ya da bez dermatiti denilen durum, bebeğin bez bölgesinin çevresinde kırmızı veya pürüzlü görünen sık karşılaşılan bir iltihaplı cilt hastalığıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sinem Karaca Atakan, pişik hakkında bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Pişik küçük bir alanda birkaç pütürlü kırmızı nokta şeklinde hafif ya da bebeğin göbeği ve kalçalarına kadar yayılmış hassas kırmızı pürüzler halinde yaygın olabilir. Yeni doğan bebekler çok sık idrar ve dışkı yaptığından, bezi ıslak kaldığında bu asit ortam son derece hassas olan cildi üzerine tahriş edici etkiye sahiptir. Cildin yüzeyindeki ince, koruyucu yağ tabakası, bu nem ve dışkı tarafından geçilir ve cilt tahriş olur. Bebekler özellikle bez değiştirme zamanlarında ağlayarak, huzursuzlaşarak ve muhtemelen iştah kaybıyla sıkıntısını ifade edebilir. 

Pişik nasıl geçer Bebeklerde pişiğe ne iyi gelir

İLK KURAL TEMİZ VE KURU KALMAK

  • Önlemenin en basit yolu cildin temiz ve kuru kalmasını sağlamaktır. Bunun için bezler sık sık değiştirilmeli, temizlik için sadece su kullanılmalı, sonrasında iyice kurulanmalı, hava alması için bir süre açık bırakılmalıdır.
  • Bez bağlarken çok sıkı ya da çok gevşek olmayacak ve bir miktar hava dolaşımına olanak tanıyacak şekilde sabitlenmelidir.
  • Çinko ya da vazelin içeren koruyucu kremler kullanılabilir ancak eskilerde kullanılan talk pudrası önerilmemektedir.
  • Havada asılı kalan pudra zerreciklerinin solunması ile bebeğin akciğerlerine ulaşıp zatürreye neden olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır.
  • Çocuk antibiyotik kullanıyorsa veya ishali varsa bez bölgesi yakından takip edilmeli ve bezi daha sık değiştirilmelidir.

UZMAN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ

Pişik oluştuğunda temizlik ve kuru tutmaya özen gösterilmeli, özellikle çinko içeren kremler kullanılarak cildin iyileşmesi sağlanmalıdır. Kremlere rağmen 3-4 günde iyileşmeyen pişiklerde mantar ya da enfeksiyon ihtimali göz önünde bulundurularak çocuk uzmanının görüşü alınmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!