Güncelleme Tarihi:
Pilot kalem mürekkepli kalemler sınıfında yer almaktadır. Pilot kalemler belirli inceliklerde çeşitlilik gösterir. 0.3 uçlu pilot kalem en ince çizgide yazan kalemdir. Kalınlık ölçüsü büyüdükçe pilot kalemin çizgideki kalınlığı artmaktadır.
Pilot Kalem Nedir ve Nasıl Doldurulur?
Pilot kalem ilk olarak 1988 yılında John Loud tarafından icat edilmiştir. Hayvan derilerinin üzerinin işaretlenmesi amacıyla ilk olarak kullanılmaya başlanmış ardından geliştirilerek günlük hayatta yazı yazmak için kullanılmaya başlanmıştır. Pilot kalemler özellikle öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. El yazısıyla hazırlanması gereken makale veya tezlerin daha düzenli ve pürüzsüz şekilde yazılması Pilot kalemler sayesinde kolaylaşmıştır.
Pilot kalemler çok çeşitli renklerde üretilmektedir. Daha çok Siyah ve lacivert renkli mürekkep kalemler tercih edilmektedir. Pilot kalemler doldurulabilir özellikte olması elverişli bir kullanıma sahip olmasını sağlamaktadır. Ancak doldurulmayan pilot kalemler de mevcuttur. Pilot kalemlerin uç kısmı bir pense ile çıkartılarak içerisine yedek mürekkep ile doldurulması söz konusu olmaktadır.
Diğer bir yöntem ise iğnesi olmayan bir şırıngaya mürekkep doldurulur Pilot kalemin uç kısmı çevrilerek açılır şırınga yavaşça kalemin içine enjekte edilir ve yine bilyeli kısım çevrilerek kapatılır.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mürekkep lekesi olmaması için işlemin yapılacağı zemine kağıt havlu serilmeli ve doldurma işlemi bu şekilde yapılmalıdır.
Çeşitli renk alternatifi bulunan Pilot kalemlerin doldurulabilir olması elverişli bir kullanım konforu yaşatmaktadır. Pilot kalemlerin atası Dolma kalem olarak bilinen mürekkep tüplü kalemlerdir. Günümüzde daha pratik kullanıma sahip olması sebebiyle Dolma kalemlerin yerini pilot kalemler almıştır.
Pilot Kalem Nasıl Silinir?
Pilot kalemlerin içeriği mürekkep denilen maddeden oluşmaktadır. Mürekkepli kalemle yazıldığında silinmesi zor olmaktadır. Ancak bir kaç yardımcı madde ile çıkarılması söz konusu olabilmektedir.
Bir beyaz kağıda pilot kalem ile yazılan bir yazı en yaygın şekilde şeritli silgiler tarafından silinmesi söz konusu olmaktadır. Ayrıca mürekkep lekeleri bir kumaşa veya halıya damlaması istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Bu durumda yine ojelerin de silinmesinde yardımcı olan aseton imdada yetişecektir. Diğer bir yardımcı madde ise kolonya veya alkol bazda silici maddelerdir. Alkol ve aseton uçucu bir madde olması mürekkebin üzerine dökülerek silinmesi halinde bir kaç dakika içerisinde uçucu etkisiyle lekeler kaybolacaktır.
Renkler bakımından siyah ve kırmızı renkteki mürekkep lekeleri çok daha zor silinmektedir. En kolay lekesi çıkan renk mavi renkli mürekkeplerdir. Deri üzerine pilot kalem lekesi vazelin denilen madde sürülür ve üzerine az miktarda aseton dökülerek temiz bir bez ile silinmesi durumunda leke temizlenmiş olacaktır. Yine deri yüzeyine zarar vermeden süt ve üzüm sirkesini karıştırıp doğal bir temizlik maddesi elde edilerek leke üzerine sürülmesi yeterlidir. Biraz bekletildikten sonra temiz ve durulanmış bir bez ile üzerinden geçmek yeterli olacaktır.
Pilot kalem mürekkep lekesi kurumadan temizleme işlemi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde kurumuş pilot kalem izi inatçı olacak ve detaylı temizlik yapılmasına rağmen gölge şeklinde izi kalacaktır.
Koltuk kumaşlarının türüne göre deterjan ve doğal karışımlar kullanılmalıdır. Bu sebeple öncelikle kumaş türünü doğru tespit edilmeli ve uygun temizlik maddeleri ile kumaşı fazla yıpratmadan temizlemek en doğru yöntem olacaktır.