Pasif İçicilik de Astım Nedeni

Güncelleme Tarihi:

Pasif İçicilik de Astım Nedeni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 14:00

Sigara dumanına maruz kalanlar risk altında!

Haberin Devamı

Sigara dumanında kalanlar yani pasif içiciler, dumanla birlikte yayılan zararlı maddelere hem nefes hem de cilt yoluyla maruz kalıyorlar. Zararlı maddeler ise emilim sonucunda kana karışıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sevin Karalar, pasif içiciliğin özellikle çocuklar üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Pasif içicilikte alınan dumanda, en az 43’ü kanser yapıcı özelliğe sahip 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Yanan sigaradan çıkan duman filtre edilmediğinden sigara içen kişinin filtreden ciğerlerine çektiğinin iki katı fazla katran ve nikotin içerir.

Pasif sigara içiminin çocuklar üzerindeki etkileri çok dramatiktir. ABD'de yaşayan çocukların yüzde 70'inin evinde en az bir sigara içen erişkin bulunmaktadır. Ülkemizde çocuklardaki pasif içicilik oranı ise yüzde 75 civarındadır. Her yıl 0-5 yaş arası 1500 çocuk anne-babası sigara içtiği için ölmektedir. Anne-babası sigara içen çocuklar, yılda 3-70 paket sigarayı kendileri içmişlercesine sigaranın içindeki zararlı maddelere maruz kalırlar.

Ani Bebek Ölümü ve Tıkayıcı Soluk Durması

Ani bebek ölümü sendromu, nedeni tam bilinmeyen daralmış havayolları veya tıkayıcı soluk durması ile ilgili olduğu düşünülen ve neden olarak bir çok faktörün araştırıldığı bir durumdur. Sigara dumanına maruz kalma bu sendromun bilinen önlenebilir nedenlerindendir.

Pasif İçiciliğin Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri

Her iki ebeveyni sigara içen çocuklarda, solunum yolu hastalıkları yüzde 70 kadar fazladır. Çalışmalarda sigara içmeyen annelerin bebeklerinde zatürre ve bronşit nedeniyle hastaneye yatırılma oranı yüzde 9, günde bir paketten fazla sigara içen annelerin bebeklerinde ise yüzde 31 olarak bulunmuştur.

Birçok çalışma pasif içiciliğin özellikle ilk 2 yaşta akut solunum sistemi hastalığı (bronşit, zatürre, larenjit) sıklığını arttırdığını göstermiştir. Günde yarım paket veya daha fazla sigara içen anne babaların çocuklarının herhangi bir solunum yolu hastalığından hastaneye yatma riski 2 kat daha fazladır. Sigara dumanı; sinüzit, rinit, kistik fibroz ve bronşit ataklarını alevlendirir. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını da artırır.

Solunum Fonksiyon Testlerinde Bile Etkili

Haberin Devamı

Evlerinde günde 20’den fazla sigara içilmesi sonucu oluşan dumana maruz kalan çocukların akciğer kapasitelerinin, ebeveyni sigara içmeyen çocuklara göre yüzde 2.5 daha düşük olduğu gösterilmiştir. Ayrıca bu çocuklarda bronş duyarlılığı diye adlandırılan hava yolu hassasiyetinin daha sık görüldüğü, bunun da astım gelişimine zemin hazırladığı saptanmıştır. Akciğer gelişiminin azalmasının ileri yaşamda bu kişilerin astım yakalanmaları için temel hazırlayıcı olduğu belirtilmektedir.

Pasif İçiciliğin Astım ve Alerji Gelişimine Katkısı

Ülkemizde çocukların yaklaşık yüzde on beşinde astım görülmektedir. Anne karnında ve doğum sonrası sigara dumanına maruz kalmanın bebeklerde ve çocuklarda astım gelişimi üzerinde etkileri olduğuna dair birçok çalışma vardır. Gebelikte sigara içen annelerin bebeklerinde ilk bir yıl içinde astım gelişme riski 4 kat daha fazladır.

Ebeveynin içtiği sigaranın dumanına maruz kalma, çocukluk astımının hem sıklığını, hem de şiddetini arttırır. Sigara içilen evlerde yaşayan astımlı çocukların daha sık atağa girdiği ve acile gittikleri saptanmıştır.

Ayrıca yapılan çalışmalarda aileleri sigara içen çocukların alerjik olma riskinin daha yüksek olduğu saptanmış olup, bu çocuklarda egzema, ürtiker (kurdeşen), besin alerjisi gibi alerjik bulguların 4 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!