Güncelleme Tarihi:
Psikiyatri Uz. Dr. Zafer Oka, panik atak bozukluğu ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Zafer Oka, kişinin günlük yaşamında, görünürde herhangi bir tehlike yokken bir anda kalp çarpıntısı, göğüste huzursuzluk, nefes alamama ve soluğu yetmiyormuş hissi, kaslarda gerginlik, ateş basması, soğuk terleme, titreme, baş dönmesi, mide bulantısı, kontrolünü kaybetme ve fenalaşma hissi yaşayabileceğini söyledi. Zafer Oka, "Her an bir şey olacakmış gibi ortaya çıkan bu çok yoğun korku ve kaygı hali kalp krizi, felç, boğulma, çıldırma ve ölümün habercisi gibi algılanabilir. Birçok bedensel belirti ile birlikte yoğun korku ve kaygının yaşandığı bu durum, ’panik atak’ olarak adlandırılmaktadır. Panik atak, bedende var olan koruyucu sistemin bilinçli ya da bilinç dışı bir tetikleyici ile harekete geçmesidir" dedi.
Panik bozukluk tedavi gerektirir
Her insanın yaşamının bir döneminde panik atak geçirebileceğini aktaran Zafer Oka, şöyle konuştu:
"Ancak bu durum tekrarladığı, sıklıkla ortaya çıktığı ve panik atak korkusu ile kişinin günlük yaşam alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kaldığı durumlarda ’panik bozukluk’ halini alır. Kişi atak yaşamamak için hayat şeklini ve işlevselliğini değiştirmek zorunda kalabilir. Panik bozukluk psikiyatrik tedavi gerektiren bir durumdur. Bu gruptaki hastalar şeker düşmesi atakları, tiroit hormonu fazlalığı başta olmak üzere, hormonal hastalıklar, mitral kapak sarkması ve diğer kalp hastalıkları ile akciğer ya da nörolojik rahatsızlıklar açısından değerlendirilir. Bir neden bulunamadığında da psikiyatriye yönlendirilir."
Olumlu gelişmelerden sonra da oluşabilir
Panik atağın ani kayıplar, kazalar, boşanmalar gibi stresli dönemler ile terfi alma, evlenme, bebek sahibi olma gibi yaşamı olumlu yönde etkileyen hayat değişikliklerinden sonra da tetiklenebileceğini kaydeden Zafer Oka, "Eğer tekrarlayan panik atak yaşanıyor ve tekrarlanacağı endişesiyle yoğun bir beklenti kaygısı içine giriliyorsa, hayatın işleyişi bozulmaya başlamışsa ve yaşanılanlar bedensel değişiklikler ile açıklanamıyorsa, bir uzmana başvurulmalıdır" dedi.
Alınabilecek önlemler
Panik atak sorununa karşı alınabilecek önlemler şöyle sıralanabilir:
1. Panik atağın bir zihin durumu olduğunu idrak edin.
2. Yalnız olmadığınızı kendinize hatırlatın.
3. Panik atak geçiren başka kişiler ile tanışın.
4. Panik atak geçirdiğiniz yerlerden kaçmayın.
5. Atak sırasında gözlerinizi kapatmak yerine bir yere odaklanın.
6. Nefes hızınızı düşürmeye çalışın.
7. Spor yapın.
8. Uyku düzeninize dikkat edin.
9. Düzenli beslenme programı uygulayın.
10. Yarını düşünmeden, gününüzü en iyi şekilde yaşamaya odaklanın.