Güncelleme Tarihi:
Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal kapasitesinin gelişmesine fırsat vererek toplum içindeki sosyal rolünün ve kendini diğer bireylerden ayıran özelliklerin farkına varmasını sağlar. Oyunların daha birçok faydası olduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Ercan ve Doç Dr. Songül Yalçın, oyun ve oyuncak seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Oyun, çocuğa kurallara uymayı, sorumluluk almayı, işbirliğini ve diğer insanlara saygılı olmayı öğretir. Ayrıca girişimci olma, tehlikeyi göze alma, karar verme ve problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olan önemli bir unsurdur. Bunların yanı sıra, oyun sırasında çocuğun kendisine güvenini geliştirme, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamada, kendi kendine yeterli olabilme gibi nitelikler kazandırır.
Çocuğun benlik gelişiminde ve sosyalizasyonunda oyun etkili bir gelişimsel süreçtir. Oyun, çocuğun dikkatinin yoğunlaştırılması ve bunun sürdürülmesine olanak sağlar. Oyun sırasında dikkatini bir noktaya toplama deneyimleri yapan çocuk bunu günlük yaşantısına da aktaracaktır.
Oyun oynayan çocuk, zaman ve mekan kavramlarına ait bilgileri çok doğal bir ortam içinde öğrenir. Grup oyunlarında bekleme, devam etme, başlama, bitirme, gibi durumlar zaman kavramının yaşam içinde özümlenmesini sağlar. Ayrıca, bahçede, sınıfta değişik köşelerde yapılan etkinlikler de mekan kavramının gelişimini destekleyici niteliktedir. Bunların yanı sıra, çocuk oyun içinde oyun materyallerini değişik durumlarda kullanarak, renkleri birbirine karıştırarak, nesneleri bir kaba doldurup boşaltarak materyallerin niteliksel ve niceliksel özellikleri hakkında bilgi edinir.
Oyun ve oyuncak seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Oyuncak kutusunda kilit olmamalı, ya da kendiliğinden kapanan ama çocuğunuza zarar vermeyecek bir mekanizma bulunmalı.
- Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olmalı. Kolayca kopup, çocuğun ağzına atacağı küçük parçaları olmamalı. Sivri uçları, kesici kenarları olmamalı.
- Parmaklarının sıkışabileceği ek yerleri olmamalı.
- Gözlerine zarar verebilecek çıkıntıları olmamalı.
- Çocuğunuza uygun büyüklükte ve ağırlıkta olmalı.
- Zehirsiz boyalarla boyanmış olmalı.
- Oyun değeri olmalı ve sadece yıkıcı deneyler yapmak için kullanılmamalı.
- Oyuncaklar düzenli olarak gözden geçirilmeli, hasarlı ve kırık olanlar atılmalı.
- Dış alanlarda, oyun alanının tabanı yumuşak, etrafı çitle kaplı olmalı.
- Oyun alanından zehirli bitkiler temizlenmeli.
- Oyun araç ve gereçleri yere güvenli bir şekilde sabitlenmeli.
- Bozuk paralar, kibrit, çakmak, sigara izmariti oyun alanında olmamalı.
- Mutfakta oyuncak bulunmamalı.
MASALCI TIRTIL İLE ÇOCUĞUNUZA HEM EĞİTİCİ HEM DE EĞLENCELİ MASALLAR OKUMAYA NE DERSİNİZ?