Güncelleme Tarihi:
Çocukların bebeklik döneminden itibaren oyunla eğitilmesi gerekiyor. Oyun çocuklara problem çözme imkanı sağlıyor ve bu yolla çocuğun, büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, hacim, ölçme, sayma, zaman, mekan, uzaklık ve uzay gibi çok sayıda kavramı öğrenmesini sağlıyor.
Çocuklar, oyun oynarken eşleştirme, sınıflandırma, sıralama, analiz, sentez ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri kavrıyor. Yapılan araştırmalar, çocukların oyunları ve zihinsel gelişimleri arasında paralellik bulunduğunu, bebeklikteki araştırıcı oyunun daha sonraki zihinsel gelişim üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Oyun aynı zamanda çocukların tüm gelişim alanlarında olduğu gibi dil gelişimlerinde de destekleyici rol oynuyor. Oyunların çoğunun dil kullanımını gerektirdiğine dikkat çeken Arnas, çocukların oyun sırasında yeni sözcükler öğrenebildiklerini ve bu yolla birbirlerine bilgi aktarabildiklerini kaydetti.
Çocuğun yaşamında oyunun önemi göz ardı edilmemeli. Bu nedenle, çocuğun oyundan ve oyunun temel taşları olan materyallerden ayrı düşünülmemesi gerekiyor.
Çeşitli boyut ve renklerdeki oyun malzemesi, çocukların oynarken hem eğlenmesine hem de renk, boyut, biçim, şekil gibi kavramları öğrenmesine yardımcı olmaktadır. Okul öncesi döneminde, çocuklar, oyun malzemesine çok büyük ilgi gösterir. Bu noktada anne ve babaya düşen en büyük görev, öğrenmeye hazır olan çocuğa, uygun oyun materyalleri sunmaktır. Aileler, çocuklarını oyundan alıkoymak yerine pahalı olmayan ancak dil ve zihinsel gelişimine katkıda bulunabilecek oyuncaklarla oynamaya yönlendirmeliler.