Güncelleme Tarihi:
Günün ilk öğünü olan kahvaltı başta çocuklar için olmak üzere altın öğündür. Kahvaltının önemi kış aylarında daha da artmaktadır. Kaliteli besinler ile zenginleştirildiğinde bağışıklık sistemine de destek olacak bu öğün aynı zamanda çocuğun okuma yazma gibi temel becerilerini de güçlendirecektir.
Üç silahşörler olarak adlandırılan ceviz, fındık ya da badem yüksek oranda E vitamini içerir. Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirirken soğuk algınlığı ve bazı enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır. Günde 1 kez 2 tam ceviz ya da 8-10 tane çiğ fındık-bademi çocuklarınızın beslenme öğünlerinde bulundurmaya özen gösterin. Yağlı tohumların yanında 1 yemek kaşığı yaban mersini de eklerseniz çocuklarınız için hem sağlıklı hem hastalıklara karşı koruyucu bir ara öğün oluşturmuş olursunuz.
Kafkasların gençlik iksiri olan kefir içeriğinde yararlı bakterileri (laktobasiller) bulundurmaktadır. Bu bakteriler ile sindirim sistemini düzenlerken bağışıklığı da destekler. Günde 1 kez kefir tüketilmesi hastalıklara karşı koruyucu etki sağlayacaktır. Bazı çocukların tadını sevmemesine karşılık çeşitli meyvelerle lezzetlendirerek çocuğunuzun seveceği bir içecek haline getirebilirsiniz.
Maydanoz, C vitamini açısından zengin olup soğuk algınlığına karşı koruyucu olmakla beraber bağışıklığı da destekler. Her salataya maydanoz eklemeniz sadece çocuklarınız için değil siz yetişkinler içinde sağlıklı olacaktır. Özellikle kırmızı etin yanında tüketerek etin demir emilimini de artırabilirsiniz.
Özellikle portakal ve mandalina C vitamini, lif, folik asit içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. C vitamini içeriğiyle soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Nar ise antioksidan özelliği ile kış aylarının vazgeçilmezidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra enfeksiyonlara karşı da koruyucudur. Okul dönüşlerinde ya da son ara öğünlerinde 125 gr yoğurt içerisine ½ küçük boy nar ekleyerek oldukça besleyici ve sağlıklı bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun haftada 2 gün balık tüketme alışkanlığı ile hem bağışıklık sistemini destekler hem de zihinsel gelişimine destek olmuş olursunuz. Bunların yanı sıra Omega-3 içeriği ile çok düşük oranda doymuş yağ ve kolesterol içerir ve iyi bir protein kaynağıdır.
Bal kabağının posa, karoten, C ve E vitaminleri, potasyum ve magnezyum içermesi nedeniyle sağlığımız için çok önemli bir besindir. Bağışıklık sistemini desteklerken Omega-3 ve Omega-6 içeriyle de kalp sağlığını koruyucu aynı zamanda da sindirim sistemi düzenleyicidir. Bal kabağını çocuklarınıza çorba yaparak, yemeklerin yanında garnitür ya da salatalara ekleyerek tüketimini sağlayabilirsiniz.
Ispanak, yüksek oranda A, C vitamini ve folat içermekte olup immun sistemi destekler, deriyi ve saçları sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Brokoli ise, İyi bir folat kaynağının olmasının çok iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır. Bu içeriğiyle soğuk havalarda vücut direncini güçlendirecektir.