Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu

Güncelleme Tarihi:

Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2019 00:00

Okul tükenmişliğinin, öğrencinin başarıyı yakalamak isterken yüksek beklenti ve uğraşlarının zamanla onu fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak yorması ve tükenmiş hissetmesine sebep olması şeklinde tanımlanabileceğini anlatan Uzman Klinik Psikolog Fulda Koyun, bu sendrom hakkında ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

OKUL TÜKENMİŞLİĞİ SENDROMUNDA AİLE TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ!

Okulların yarıyıl tatiline girmesi, bir dönem süresince yeni bilgi ve beceriler kazanmış olan öğrenciler için dinlenme ve rahatlama fırsatı oluyor. Veliler ise tatil boyunca çocukları ile beraber dinlenirken aynı zamanda da onları ikinci yarı yıla hazırlamak için uğraşacaklar. Ancak, “OKUL TÜKENMİŞLİĞİ” yaşayan çocukların velilerine çok daha fazla iş düşüyor.

OKUL TÜKENMİŞLİĞİ BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Bunları kısaca, yüksek başarı odaklı taleplerden dolayı bitkin düşme, okul ile ilgili olan birçok şeye karşı ilginin azalması, umursamazlık, ödevlere ilgisizlik, okul başarısına ve derslere karşı yetersiz olduğunu hissetme, öfke kontrolünde sorun yaşama, var olan yeteneklerinden şüphe duyma, okula gitmeme, öğretmen ve sınıf arkadaşlarıyla iletişimin kötüleşmesi şeklinde sıralayabiliriz.

Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu

ÇOCUK OKULU BIRAKMAK BİLE İSTEYEBİLİR

Tükenmişlik yaşayan öğrencilerin kendisini artık okulda yeteri kadar yetkin hissetmeyebileceğini, bunun sonucunda da başarılı olmak adına içinde hissettiği enerji ve motivasyonu tamamen kaybedederler. Bu sendroma kapılan öğrenciler okulu bırakmak bile isteyebilirler.

 

Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu
 

ANNE-BABA TUTUMU ÖNEMLİ

Baskıcı ebeveyn tutumu çocuğun var olan stresini hepten artırarak başarısız olmasına neden olur. Sürekli baskı altında hisseden ve cezalarla karşı karşıya kalan çocuk kendine güvenmekte zorluk çeker ve kendisinde var olan yetenekleri ortaya koymaktan çekinir. Oysaki bu dönemde tam tersine, çocuğun destek görmeye ihtiyacı vardır. Çocuğun ailesinden göreceği ilgi, sevgi ve şefkat onun kendi içindeki değer düzeyini ortaya çıkartır. Ailesinden beklediği desteği göremeyen çocuğun ise bu süreçte düşük benlik saygısı, yetersizlik düşüncesi ve tükenmişlik düzeyi iyice artar. Ebeveynlerin çocuklarına karşı olumsuz davranış ve tutumda bulunduklarında, çocukların kendi gelişimlerine pozitif yön vermelerini engelleyeceklerine dikkat edilmeli.

 

Okul tükenmişliği sendromunda aile tutumu
 

STRES AZALDIKÇA TÜKENMİŞLİK HİSSİ DE AZALIYOR

Bu aslında öğrencilerin öznel iyi oluşları azaldığında, aileleri ve okulla alakalı yaşadıkları problemlerin arttığı ve bunun da tükenmişliğe sebep olduğunu bize gösteriyor. Demokratik anne - baba tutumlarında ise çocukların yaşamış oldukları stres, aileden görmüş oldukları desteğe bağlı olarak azaldığından, tükenmişlik oranı da düşüyor. Yine yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki, demokratik anne - baba tutumu ile yetişmiş çocuklar diğer çocuklara oranla daha yüksek akademik başarıya sahip, okul içi başarı düzeyi yüksek, bağımsız karakterli ve özgüvene sahip bireyler oluyorlar. Ayrıca bu çocukların sosyal ilişkileri de kuvvetli oluyor ve birçok alanda akranlarına göre daha başarılı yetişiyorlar.

BAKMADAN GEÇME!