Okul Servisleri ile İlgili Yönetmelikler

Güncelleme Tarihi:

Okul Servisleri ile İlgili Yönetmelikler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 11:15

Servislerde bulunması gereken tüm kriterler…

Haberin Devamı

Okul servis araçlarının nasıl olması gerektiğine dair ne kadar bilgi sahibisiniz? Çocuğunuzu her gün okula gönderirken aklınız onda kalıyor değil mi? Bu noktada en önemli şey taşıtlarda olması gereken şartları bilmeniz. Servisler hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız içiniz o kadar rahat eder. İşte Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri…

Taşıtlarda Aranan Şartlar

a) Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır.

b) Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır.

Haberin Devamı

c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

ç) Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

d) Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.

e) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar; temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır.

Haberin Devamı

f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları yirmi yaşından büyük olmamalıdır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.

g) Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen ve o araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.

ğ) Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait okul servis aracı olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, personel servis taşıma hizmetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında okul servis araçlarına ait ışıklı işaretlerin şoförler tarafından kullanılması yasaktır.

Haberin Devamı

h) Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.

ı) Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

i) Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.

j) Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.

Yapılan Son Değişiklikler

- Koltuklarda bulundurulan emniyet kemerleri üç noktadan bağlanan şekilde olmalıdır.

- Bir diğer yenilik, aracın kör noktası tabir ettiğimiz yerlerin ister ek aynalar ile istenirse de kameralı bir sistemle görülür hale getirilmesi zorunluluğudur.

- Araç geri vitese takıldığında akustik ikaz sesi çıkmalıdır.

Haberin Devamı

- Araçta kaç tane çocuk, kaç tane yetişkin taşınabileceği teknik olarak hesaplanıp görülür şekilde araca asılmalıdır.

- Araçlarda acil çıkış kapısı olmalı ve yeri belirgin bir şekilde belirtilmelidir.

Bu teknik yenilikler sadece 2011 yılının 6. ayından sonra imal ve tadil edilen okul servis araçları için geçerlidir. 2011 yılının 6. ayından önce imal edilen araçlar da zamanla bu yeni değişikliklere uyacaklardır.

Günhan Sinar
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri
Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi 

OKUL KANTİNLERİNE YASAK GELİYOR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!