Güncelleme Tarihi:
Reem Nöropsikiyatri’den Dr. Mehmet Yavuz, çocuğunuz küçük bir birey olarak girip yetişkin bir birey olarak çıktığı eğitim yolculuğunun başlangıcı olan okul seçiminin önemini sizler için anlattı.
Aydınlık ve geleceğe umutla bakan bir neslin varlığı ancak kaliteli bir eğitimle mümkündür. Kendine güvenen, eleştiren ve sorgulayan, hayata geniş bir pencereden bakabilen ve sorulara cevap arayan bir bireyin yetişmesi yine aynı kalite ve vizyonda eğitimcilerle mümkündür. Bu nedenledir ki seçeceğiniz okul hem çocuğunuz hem de geleceği açısından büyük öneme sahiptir. Ebeveynler bu dönemde kendilerine bir yol haritası belirlemeli ve acele karar vermemelidir. Özellikle okul çağına gelmiş çocuğu olan ebeveynler, çocuklarının bu sürece doğru adapte olabilmesi ve gideceği okula uyum sağlayabilmesi için en doğru okulu çekmek konusunda hassas davranmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur çocuğunuza rehberlik edecek öğretmenlerin sahip olması gereken özelliklerin olmasıdır. Öğretmen ile ilgili şu soruları sormak gerekiyor. Okul, öğretmen seçerken nelere dikkat ediyor? Öğretmenler yeni mezun mu? Okul, mesleki olgunluğa erişmiş eğitimcileri mi alıyor? Öğretmenler düzenli ve sürekli olarak hizmet içi eğitim alıyorlar mı? Bu soruların dışında bir öğretmenin sevecen, sıcakkanlı, üretken, çalışkan, gerçekten mesleğini seven ve gelecek için bir birey yetiştirdiğini farkında olacak kadar idealist olması gerekir.
Öğretmenlerin olduğu kadar okulun fiziksel koşulları da hayli önemlidir. Bu durumda belli bir kriter belirlemeli ve bu kriterlerin dışında kalan okullar elenmelidir. Bir okul fiziksel koşular bazında ele alındığında bu koşullar çocuk odaklı olmalıdır. Tuvaletler, lavabolar, yemekhane çocukların rahat kullanabileceği malzemelerle donatılmış olmalı, temizlik kurallarına dikkat edilen bir kurum olduğu izlenimi edinilmelidir. Ancak ders aralarında vakit geçirebileceği okul bahçesinin durumu çok önemli. Yönetmeliğe göre 100 öğrenciye kadar en az 250 m2, 101’den 500 öğrenciye kadar öğrenci başına 2 m², 501’den 1000 öğrenciye kadar öğrenci başına 1,5 m² düşmesi gerekiyor. Eğer ki okul bahçesi bu kriterlere uymuyorsa bu konu ihmal edilmiş demektir.
Okulun sahip olduğu teknolojik imkanlar çocuklarda bilimsel bir farkındalık yaratması açısından oldukça önemlidir. Okuldaki laboratuvar ortamları ve imkanları çocuğun bilişsel zekasını besleyecek ve merakını arttıracak düzeyde olmalıdır. Bunun dışında teknolojik materyaller de eğitimin kalitesi açısından olmazsa olmazdır. Eğitimde içerik önemli olduğu kadar içeriğin sunulduğu araç ve gereçler de önem taşır. Kitaplar en iyi araç olmakla birlikte gelişen teknolojik imkanlar sunum için çok çeşitli yollar sunar. Akıllı tahtalar, projeksiyon aletleri, laboratuvar ortamında kullanılan ve çocukları bilim dünyasıyla tanıştıracak materyaller kaliteli bir eğitimin önünü açar.