Öksürüğün kaynaklandığı hastalık tespit edilmeli

Güncelleme Tarihi:

Öksürüğün kaynaklandığı hastalık tespit edilmeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2018 14:14

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, yaşam kalitesini düşüren ve hangi nedene bağlı oluşursa oluşsun, öksürüğün kaynaklandığı hastalığın tespit edilerek tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı dokularda oluşan kızarıklık, ağrı ve tahrişin öksürük refleksini tetiklediği kaydeden Prof. Dr. Şafak, yaşam kalitesini düşüren ve hangi nedene bağlı oluşursa oluşsun, öksürüğün kaynaklandığı hastalığın tespit edilerek tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

ÖKSÜRÜK BİRÇOK HASTALIĞA EŞLİK EDEBİLİR

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, solunum yollarını örten mukozanın yabancı cisimle veya tahriş nedeniyle uyarılmasının, alerji veya enfeksiyona bağlı iltihaplanmalar, yapısal bozukluklar veya tümörler mukus üretiminde ve yoğunluğunda artışa neden olabildiğini ifade etti. Bu ve benzeri nedenlerle oluşan solunum yollu hastalıkları sonucunda öksürük şikayetlerinin meydana geldiğine değinen Prof. Dr. Şafak, "Nefes borusuna ve akciğerlere bağlı pek çok alerjik, metabolik, otoimmün enfeksiyonlar veya tümörlere bağlı hastalıklar da öksürük şikayetlerinin önemli nedenleri arasındadır" dedi.

Haberin Devamı

BURUNDAKİ KEMİK EĞRİLİĞİ ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLABİLİR

Burundaki her türlü kemik eğriliği gibi yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar veya alerji nedeniyle oluşan burun eti büyümeleri, çocuklarda sık görülen geniz etinin büyümesi gibi durumların belli başlı burun tıkanıklığı nedenleri olduğuna değinen Prof. Dr. Şafak, "Burun tıkanıklığına ikincil olarak veya diğer nedenlerle sinüzit oluşması kötü kokulu, sarı-yeşil renkli mukus üretimini artırır ve öksürüğe yol açar" dedi.

BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÖKSÜRÜĞÜ TETİKLİYOR

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, sigara içilmesi, acılı beslenme, soğuk ve asitli içecekler tüketilmesi, yüksek sesle veya uzun süreli konuşma, tozlu, dumanlı ya da soğuk ortamlarda bulunulmasının önemli farenjit etkenler olduğuna vurgu yaptı. Bazı durumlarda alerjik nedenler veya mide asidinin boğaza kaçması gibi durumların da mukozanın iltihaplanmasına neden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Şafak, "Bakteriler ve virüsler nedeniyle oluşan enfeksiyonlara bağlı bademcik iltihapları, farenjit veya larenjit iltihapları, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş ve ses kısıklığı gibi şikayetler ile birlikte öksürük meydana gelir" diye konuştu.

NEDENİ TESPİT EDİLMELİ

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, öksürükle birlikte ateş, boğaz ağrısı, ağızda acı bir tat hissetme, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda takılma hissi, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, balgam çıkarma, hırıltılı solunum, nefes darlığı veya kan tükürme gibi şikayetlerin de görülebileceğine değindi. Öksürüğün süresi, balgamlı veya kuru olması, yatma pozisyonundan sonra tetiklenmesi, beslenme ile ilişkisi ve çıkan öksürük sesinin önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Şafak, "Öksürüğün özellikleri ve eşlik eden diğer şikayetler hastalığın neden kaynaklandığını ortaya koyar. Öksürük şikayeti önemsenmeli, zaman geçirmeden kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, öksürüğü önleyebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  • Günde ortalama 2.5, 3 litre oda ısısında su, 2-3 fincan bitki çayı, aralıklarla ve çok sıcak olmayacak şekilde için.
  • Soğuktan korunmaya, burundan nefes almaya özen gösterin.
  • Hastalık dönemlerinde aşırı efor gerektiren işlerden kaçının, mümkün olduğunca istirahat edin.
  • Mevsiminde taze sebze ve meyve tüketin.
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanmayın.
  • Asitli ve soğuk içecekler içmeyin ve alkol almamaya özen gösterin.
  • Her türlü tozlu ve kirli ortamdan uzak durun.
  • Halsiz veya yorgun düşmemek için uyku süresine dikkat edin.

BAKMADAN GEÇME!