Güncelleme Tarihi:
Havaların soğuması ve enfeksiyonların çoğalması kış aylarında hastalıkların artmasına neden oluyor. Soğuk havalarda tüketilecek bitki çayları ise hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de hastalıklardan koruyor. Aynı zamanda portakal, zencefil ve karanfil de enfeksiyon ve ağrıları önlemek için faydalıdır.
Ancak özellikle kapalı alanlarda geçirilen uzun zamanlar, beslenme listelerinde ağırlık kazanan şekerli ve hazır içecekler de bağışıklığı zayıflatmakta ve buna bağlı olarak hastalıkları hızlandırmaktadır. Bunun yerine evde ya da iş yerinde hazırlanabilecek sağlıklı bitki çayları ile hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak mümkündür.
Ayva kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Ayva öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Ayva çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir. Sindirimi de kolaylaştıran ayvanın ayrıca, kanserden koruma, kilo kaybı, sağlıklı bir cilt, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kan basıncının dengelenmesi gibi pek çok olumlu etkisi de vardır. Fakat fazla miktarda tüketilen ayva çekirdeğinin toksik etki yaratabileceği unutulmamalıdır.
Yüksek C vitamini içeren portakal kışın baş tacı meyvesidir. Portakal, zencefil ve karanfil enfeksiyon ve ağrıları önlemek için faydalıdır. Portakal kabuğunun ve içindeki beyaz maddenin de en az içi kadar önemli olduğunu bilinmelidir. Portakal kabuğunda bulunan esansiyel yağlar tümör oluşumu önler ve kanserden koruyucudur. Ayrıca portakal iç kabuğun beyaz maddesinde bulunan bir posa (pektin) bağırsak sağlığını olumlu etkiler, midede kıvam sağlayarak midenin boşalmasını geciktirir ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlar.
Cihan
[fotogaleri=1340]