Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 10:45

Tüm öğretmenlerin hayatlarından kesitler bulabileceği filmler…

Haberin Devamı

1- DANGEROUS MİNDS / SAKINCALI DÜŞÜNCELER (1995)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Eski bir denizci olan Louanne Johnson, ezilmiş bir kesimin bulunduğu bir okulda öğretmenlik yapar. Hababam Sınıfı görünümlü bu lise, öğretmenlerini oldukça bıktırmıştır. Johnson, toplumun dışlanmış bölümlerinden gelen öğrencilerle dolu bu okulda görevine daha fazla odaklanacaktır. Bu çocuklara yardım etmeyi gerçekten istemektedir. Gerçek bir hikayeden alınan bu film, müzikleriyle oldukça ön plana çıkmaktadır. Filmin en önemli kozları: Michelle Pfeiffer’in oyunculuğu ve muhteşem soundtrackları…

2- TO SİR, WİTH LOVE / SEVGİLİ ÖĞRETMENİM (1967)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Mühendis olup iş bulamayan Mark Thackeray, mecburiyetten dolayı Londra’nın kenar mahallelerinden birindeki bir lisede öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlar. Bu genç, siyahi ve deneyimsiz öğretmenle, her biri başka okullardan kovularak bu liseye kayıt yaptırmış disiplinden yoksun öğrenciler arasında bir sürtüşme başlar. İdealist ruhlu Thackeray, çekip gitmek gibi kolay yola başvurmak yerine, öğrencilerin sorunlarına yönelerek onlarla arkadaşlık kurmayı dener. Bu çabası sırasında meslektaşlarından Gillian Blanchard ona destek olur.

3- MONA LİSA SMİLE / MONA LİSA GÜLÜŞÜ (2003)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

İdealist ruhlu genç bir sanat tarihi hocası olan Katherine Watson, akademik şöhretiyle bilinen Wellesley isimli kız kolejine adım attığında, bu kolejden mezun olan kızlar için başarının ne kadar iyi bir evlilik yaptıklarıyla doğru orantılı olduğunun farkındadır. Öğrencilerine farklı hayatlar olabileceğini kanıtlarken, kendisini okul yönetimiyle bir mücadele içinde bulur.

4- HALF NELSON / TEPETAKLAK NELSON (2006)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Klasik öğretmen tiplerine benzemeyen Dan Dunne, sadece öğrencilerine Amerikan İç Savaşı’ndan, varoluştan ve diyalektikten bahseden bir öğretmen değil, aynı zamanda sınıfta son derece enerjili, dinamik ve ğrencileriyle sağlam ilişkileri olan biri iken sınıf dışında uyuşturucu bağımlılığından bir türlü kendini kurtaramayan bir insandır. Onun gecesi ve gündüzü, akla kara kadar ayrıdır onun için. Bu iki farklı hayatını birbirinden ayrı tutmayı hep başarmıştır, ta ki öğrencilerinden biri olan Drey’in onu tam anlamıyla yakalamasına kadar… Drey, öğretmenini ele vermeyi hiç düşünmez ve aralarında sıradışı bir arkadaşlık başlar. Beyaz öğretmenin siyah öğrencilerine verdiği dersler gibi alışılmış filmlerden çok farklı bir işleyişe sahip olan Tepetaklak Nelson, başarılı bir Amerikan yapımı filmdir.

5- TAARE ZAMEEN PAR / YERDEKİ YILDIZLAR (2007)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Sayıları, harfleri ve kendisine söylenenleri algılama problemi yaşayan küçük bir çocuğun hikayesini konu alır. Çocuk, ailesi ve çevresi tarafından düşük zekâlı muamelesi görür. Ailesi onu çalışma hayatını öğrenmesi için yatılı okula gönderir. Hayatı resim öğretmeni sayesinde oldukça değişir ki, bilinmeyen bütün özellikleri ona büyük bir başarı olarak geri döner.

6- Yİ GE DOU BU NENG SHAO / BİR ÖĞRENCİM İÇİN (1999)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Çin sinemasının usta yönetmenlerinden Zhang Yimou’nun eşsiz bir filmi… Filmin oyuncuları gerçek hayattaki kimlikleri ile rol almasının yanı sıra film, belgesele yakın bir anlatım taşıyor. Çin’deki eğitim sistemindeki eksikleri üzerinde yoğunlaşan Bir Öğrencim İçin filmi, evini geçindirebilmek için okulu bırakıp kaçan bir çocuğun ve onu tekrar öğretim hayatına kavuşturmak için peşinden giden genç bir öğretmenin öyküsünü anlatır. Film, duyguları yoğun bir şekilde işlemeyi ve izleyicilere aktarmayı başarmıştır.

7- CLASS OF 1984 / 1984 SINIFI

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Andy, şehir merkezinde bulunan bir lisede görevine yeni başlayan bir öğretim görevlisidir. Fakat bu lise, onun görüp görebileceği hiçbir okula benzememektedir. Öğrencilerin metal dedektörlerden geçerek okula alındıkları, güvenliğin oldukça sıkı bulunduğu bu okulun asıl problemi Peter adında bir öğrencidir. Peter, uyuşturucu pazarlama lideri ve tam bir serseridir. Fazla zaman geçmeden Peter ve Andy arasında kıyasıya bir savaş başlayacaktır.

8- LES CHORİSTES / KORO (2004)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

İzlenebilecek en etkileyici filmlerden biri olan Koro, bir müzik öğretmeninin, sorunları olan çocukların hayatını müzikle nasıl değiştirdiğini gözler önüne seriyor. Film, Fransa’nın Oscar’ı olarak bilinen César Ödülleri’ni almıştır.

9- BLACKBOARDS / KARA TAHTA (2000)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Oldukça dram yüklü bir İran filmi olan Kara Tahta filmi, sırtlarına bağladıkları kara tahtalar ile yer yer öğrenci arayan öğretmenlerin yaşadıkları zorlukları ve mücadeleleri anlatır. Kurşunların, bombaların eksik olmadığı o konumda sırtlarındaki tahta, yalnızca bir kara tahta değildir. Bu film, Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü almıştır.

10- DEAD POETS SOCİETY / ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ (1959)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Film, farklı olduğu kadar bir o kadar da başarılı bir öğretmen olan John Keating’in çok disiplinli bir erkek okulu olan Welton Academy’de öğretim görevlisi olmasıyla başlar. Keating, baskı altında bulunan öğrencileri edebiyatın ve şiirin bambaşka dünyasıyla bir araya getirmeye çalışarak onlara hayata farklı gözle bakmayı, hayatı yeniden anlamayı ve özgürlüğü öğretir. Ancak Keating’in bu hayat görüşü, Welton Akademisi’nin felsefesiyle örtüşmemektedir. Okul müdürü, öğrencilerden birinin intiharından Bay Keating’i sorumlu tutmuştur. Bunu Keating’i okuldan göndermek için bir bahane olarak kullanan okul müdürü, öğretmenini seven öğrenciler sayesinde hayatı boyunca unutamayacağı bir utanç yaşar.

11- PAY IT FORWARD / İYİLİK BUL, İYİLİK YAP (2000)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Sorunlu bir aile yaşamına sahip olan Trevor, yeni gelen rehberlik öğretmeninin verdiği ödev sayesinde hayalini kurduğu bir dünyayı gerçeğe çevirme şansını elde etmiştir. Trevor’un hayalindeki dünya; iyilik gören biri, hiç tanımadığı üç kişiye yardım edecektir ve bir şekilde bu iyiliğinin karşılığını alacaktır. Trevor, bu şekilde dünyanın daha iyi bir yer olacağına inanmaktadır. Bu sırada çevresindekilerin, hatta rehberlik öğretmeninin bile hayatında değişiklikler olmaya başlamışıtr. Trevor’un hayalinde canlandırdığı bu dünya, sadece bir hayal midir?

12 BLACK / SİYAH (2005)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Küçüklüğünde geçirdiği rahatsızlık sebebiyle kör ve sağır kalan Michelle’in öğretmeni sayesinde hayata nasıl tutunduğunu, nasıl bir hayatta kalma mücadelesi verdiğini anlatır. Kör ve sağır olna Michelle’i ailesi bir türlü anlayamaz. Onu akıl hastanesine yatırmadan önce son kez bir öğretmen tutup şanslarını denemek isterler. İlk başlarda öğretmeniyle iyi anlaşamasalar da sonrasında başarılı bir şekilde yollarına devam ederler.Michelle, bu öğretmen sayesinde üniversiteye bile gider ancak kısa bir zaman sonra öğretmeni Alzehimer hastası olur ve Michelle ile ilgilenemeyecek duruma düşer. Artık öğretmen olma sırası Michelle’dedir. Öğretmenine ona öğrettiklerini öğretmek için bıkmadan çabalar.

13- STAND AND DELİVER / KALK VE DİREN (1988)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Jamie Escalante isimli bir matematik öğretmeni, Latin kökenli olup İspanyolca konuşanların çoğunlukta olduğu bir devlet lisesine atanır. Çete mensubu gençlerin sık bulunduğu bu okulda öğrenciler eğitime olan ilgi ve alakalarını tamamen kesmiş ve umutsuz öğretmenlerin umursamazlıklarıyla okuldan tamamen soğumuşlardır. Escalante, öğrencilerin içindeki potansiyeli görüp zekalarını farkederek, bu çete elemanlarını ülkenin matematik dalında en iyi öğrencilerine dönüştürür.

14- MUSİC OF THE HEART / 50 CESUR KEMANCI (1999)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

İki çocuğa sahip olan ve kocası tarafından terkedilen Roberta Guaspari, kötü şartlara bile razı olma düşüncesiyle çalışmaya başlar. Bir gün onu iyi keman çalan günlerinden tanıyan eski bir dostu vasıtasıyla yeni açılan bir okulda müzik dersleri vermeye başlar. Doğu Harlem’de kontrolden çıkmış bir eğitim sisteminde şaşırtıcı bir müzik programını fedakarlıklarla vererek gözleri yaşartan bir başarı elde eder.

15- GOOD WİLL HUNTİNG / CAN DOSTUM (1997)

Öğretmenlerin izlemesi gereken 15 film

Massachuset Üniversitesi’nde çalışan bir hademe olan Will Hunting, oldukça zeki ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biridir.Çocukluk arkadaşı ile birlikte bazen mahalledeki diğer gençlerle kavga ettikleri için başı kanunla derttedir ve son kavgasından dolayı hapse gönderilir. Daha önce Will’in yeteneğini fark eden çalıştığı üniversitenin bir profesörü , ona kefil olarak hapisten çıkarmak ister ancak ona bir terapist tarafından tedavi olması şartını sunar. Amacı, Will’in içindeki öfkeyi dindirip iyileşmesini sağlamaktır. Will, terapist Robin Williams ile birlikte hayatına yeni bir boyut kazandıracak, en yakın arkadaşı Ben ve yeni tanıştığı kız arkadaşı onun yanında olacaklardır.

[fotogaleri=1504]

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!