Obez Anne, Obez Bebek Demek!

Güncelleme Tarihi:

Obez Anne, Obez Bebek Demek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 15:30

Obez anne adaylarını ve bebeklerini ciddi sağlık sorunları bekliyor.

Haberin Devamı

Obezite oranının giderek arttığı günümüzde, özellikle obez anne adaylarını ve bebeklerini ciddi sağlık sorunları bekliyor.  Uzmanlar hamile kalmayı düşünen kadınları uyarıyor!

Anne adaylarındaki obezliğin hem anneye hem de bebeğe etkileri üzerine bilgi veren Opr. Dr. Tuğba Ensari, “Son 10 yılda annelerde obezite 10 kat arttı. Obez anne adaylarının sağlık harcamaları diğer anne adaylarına göre 16 kat fazla. Obez anneden ise obez bebek doğuyor” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yapıyor.

Solunum Yolu Problemleri Yaşanıyor

Obez anne adaylarında solunum yolu problemi riskinin normal kilolu anne adaylarına göre 5, damarda pıhtı oluşumu riskinin ise 4 kat daha fazla olduğunu, bu kişilerde uykuda solunum durması tehlikesi bulunduğuna işaret eden Ensari, obez kadınlarda hipertansiyon görülme olasılığının 3, diyabet görülme olasılığının ise 4 kat arttığını ifade ediyor.

Haberin Devamı

Doğumda Sorunlar Ortaya Çıkıyor

Obez anne adaylarında erken doğum riski bulunduğunu da vurgulayan Ensari, “Bu kişilerde uzayan gebelik görülebildiği gibi, sakat bebek riski de yüksek. Yağ dokusunun fazla olması nedeniyle ultrasonla tanı konulamadığı için hastalık tespit edilemiyor. Ölü doğum riski de 2 kat fazla” diye açıklama yapıyor.

Obez hamilelere doğum sırasında suni sancı verilmesinin gerekebildiğini, epidural anestezi yapıldığında ise başarısızlık şansının arttığını ifade eden Ensari, uyutularak yapılan anestezide ise solunum cihazı takılamadığı için zorluk yaşandığını kaydediyor.

Hamilelikte Diyet Tehlikeli!

Diyetisyen Aynur Güler ise hamilelik sırasında diyet yapmanın sakıncalarına dikkati çekerek, “Kilo vermek doğum sonrasına bırakılmalıdır. Hamilelikte zayıflama diyeti uygulanmaz. Çünkü bebek, annenin vitamin ve mineral depolarını kullanır. Kullanılan bu vitamin ve minareller yerine konulmalıdır” diye uyarıda bulunuyor.

Güler, şeker hastalığı riski yoksa hamilelerin kan yapımı için her gün bir tatlı kaşığı dut veya keçiboynuzu pekmezi içmelerini, öğün atlamamalarını, katı yağ kullanmamalarını da önererek devam ediyor: “Fazla kiloyla gebe kalınırsa hamilelikte daha fazla kilo alınabilir. Diyet hamilelik öncesi yapılıp kilo verilmelidir. Ayrıca anne sütü bebeklerde obezite riskini azaltır.”

AA

Haberin Devamı

GEBE KALMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!