Nerede hareket orada bereket

Güncelleme Tarihi:

Nerede hareket orada bereket
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2012 10:00

Hareketsizlik ömrü 5 yıl kısaltıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın çeşitli yerlerinden birçok uzmanın yürüttüğü “Designed to Move” projesi sonuçlarının, özellikle gelişmiş ülkelerde fiziksel aktivitelerde hızlı bir düşüşün habercisi olduğunu söyleyen Fizyoterapist Ebru Albayrak Sidar, projenin çarpıcı sonuçları hakkında bilgi verdi.

“İki nesilden daha az bir sürede fiziksel aktivite İngiltere’de %20, Amerika’da %32 oranında düşüş göstermiş, bu oran Çin’de ise bir nesilden az bir sürede %45 azalma göstermiştir. Gelişen teknoloji ile fiziksel hareketlilik gerektiren işleri bizim yerimize makineler ve robotlar yapmakta. Bu sayede kazandığımız zamanı ise ne yazık ki aynı ölçüde bir fiziksel aktiviteyle doldurmuyoruz.”

Hareketsizlik sigaradan daha tehlikeli

“Designed to Move projesinin sonuçlarına göre bu yıl 5,3 milyon kişinin ölümünün fiziksel hareketsizliğe bağlı olması bekleniyor. Durumun vahametini daha iyi anlamak için şöyle bir karşılaştırma yapabilir: En çok ölüme yol açan sebeplerden biri olan sigaranın her yıl aldığı can 5 milyon. Maalesef fiziksel hareketsizliğin insanlığa zararı ve sonuçları da çok büyük oluyor.

Hareketsizliği yaşam tarzına dönüştürüp normalleştiren bu yeni neslin, ebeveynlerine oranla 5 yıl daha erken öleceği öngörülüyor. Ayrıca başarı testlerinde fiziksel aktivitede bulunmayan çocuklar, bu tür aktivitelerle uğraşan çocuklara göre %40 daha az başarılı oluyorlar.”

Nerede hareket orada bereket

Fiziksel hareket eğitim seviyesini artırıyor

“Biraz daha fazla hareket etmenin bize sandığımızdan daha fazla katkısı olmaktadır. Fiziksel hareket depresyonu ve suç oranını azaltır, eğitim seviyesi artar ve insanların kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmesine katkı sağlar ve en nihayetinde ekonomiyi ileriye götürür.

Peki, hareketsiz ebeveynlerden hareketsiz çocuklara uzanan bu döngüyü nasıl kırabiliriz? Designed to Move ekibinin yayınladığı rapora göre fiziksel aktiviteye olan ilgi ve motivasyonu çocukluktan ergenliğe geçilen dönemde güçleniyor. Nesiller arası devam eden bu döngüyü kırmak için 10 yaşın altındaki çocuklarla çalışıldığında gelecek nesillere daha hareketli bireyler yetiştirmek mümkün olabilir.

Bir kere harekete geçmeye karar verdiğimizde neler yapabileceğimiz de araştırmada belirtilmiş. Öncelikle çocukları erken yaşta sporla tanıştırıp bu aktiveler sırasında eğlenerek fiziksel aktivite konusunda pozitif bir tutum kazanmalarını sağlamalıyız. Eğer gerçekten zevk alarak yaparlarsa bu tür aktiviteleri gelecek nesle aktarabilir ve böylece olumsuz döngüyü kırabiliriz.”

Fiziksel aktivite çocuğun hayatında mutlaka olmalı

“Yapılması gereken başka bir şey de fiziksel aktiviteyi çocukların günlük hayatının bir parçası haline getirmek. Ne yazık ki günümüzde hayatımız hareketsizliği ve beraberinde uyuşukluğu getiren teknoloji sebebiyle bizi hareketsizliğe itiyor. Eğer fiziksel aktiviteleri hayatımızın içine katabilirsek bu tür çevresel engellere rağmen bir şeyleri değiştirebiliriz.

İnsanın kendini gerçekleştirebilme potansiyeline ve bağlı olarak ülke ekonomilerinin gelişmesine karşı tehlike oluşturan bu konuyu herkesin ciddiyetle ele alması zamanı geldi.

Yakın zamana kadar bir sorun teşkil etmeyen aşırı kilo, şu an obezite adı altında toplumumuza yerleşmiştir. Sağlıklı birey olmanın ilk şartı olan sağlıklı gelişim için çocuklarımıza olmaları gereken yerde, televizyon karşısı bilgisayar başı değil, oyun bahçelerinde spor salonlarında olmaları için destek olmalıyız.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!