Neleri Gereğinden Fazla Tüketiyoruz?

Güncelleme Tarihi:

Neleri Gereğinden Fazla Tüketiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 00:00

İsraf ettiğimiz o kadar çok şey var ki, işte buna son vermenin yolları…

Haberin Devamı

Tasarruf, yaşamımızı devam ettirirken israfa kaçmadan ihtiyaçlarımızı karşılamak için gerçekleştirdiğimiz iradeli tüketimdir, tutumlu olmaktır. Peki, siz bu tanıma kendinizi ne kadar yakın hissediyorsunuz? Psikolog Nilüfer Şişman, tasarrufun önemini anlatıyor ayrıca tutumlu olabilmeniz için bazı önerilerde bulunuyor.

İnsan, bireysel arzuları sonlanmayan bir varlıktır. Bireysel isteklerin sonlanmaması bizi devamlı olarak bir tüketim yapma ihtiyacının içine iter. Bir müddet sonra da tüketime o kadar alışırız ki, neyi neden aldığımız, aldığımız şeye ihtiyacımız olup olmadığını bile sorgulamamaya başlarız. Yani israf ederiz.

Gereğinden Fazla Tükettiklerimiz…

Evlerimizdeki elektriği, suyu, yemediğimiz ekmekleri, yemekleri, dolaplara sığdıramadığımız kıyafetleri, çocuklarımız için aldığımız çantalara sığmayan rengarenk defterleri, kalemleri, havayı, toprağı, bitkileri ve hayvanları... Yani insanlık için sınırlı, sınırsız her şeyi…

Haberin Devamı

'Dürtü Kontrol Sorunu'mu Yaşıyoruz?

Aşırı tüketim yapan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, bu kişilerin pek çoğunun 'Dürtü Kontrol Sorunu' yaşadıkları görülmüştür. Yani bu kişiler, çevresinde gördüğü her şeyden sürekli edinmek isteyen, tüketim esnasında kendilerini kontrol edemeyen, tüketim yaptıklarında geçici bir rahatlama hissedip sonrasında pişman olan kişilerdir. Bunun yanında yaşanan farklı psikolojik problemlerin üstünün örtülmesi sonucu olarak da aşırı tüketim ortaya çıkabilmektedir.

Tasarruflu Olmak ile Cimri Olmak Arasındaki Fark

Her ikisi de birbirinden farklı kavramlardır. Cimrilik, insanın ihtiyacı olan şeylere karşı harcama yapmamak; tasarruflu olmak ise ihtiyacından fazlasını almamak yani parasını boşa harcamamaktır.

Globalleşen dünyada her şey bize biraz daha fazla tüketmemiz gerektiğini öğretiyor. Teknolojik aletlerin her gün bir ileri versiyonu çıkıyor, dışarıda yediğimiz yemekler daha çekici hale geliyor, moda akım akım yayılıyor. Yaşadığımız çağa her ne kadar uyum sağlamak zorunda olsak da gereğinden fazla tüketim, insanlık olarak bizlerin önemli değerlerimizi kaybetmemize yol açıyor. Bu nedenle hem kendimiz hem de toplu kullanıma açık olan şeyler için tüketimimize dikkat etmeli, kendimizi kontrol etmeli ve gelecek nesiller için sınırlı olan kullanım alanlarına karşı daha dikkatli davranmalıyız. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!