Güncelleme Tarihi:
Gebelik döneminde, hormonal değişikliğe bağlı olarak burun tıkanıklığı artar. Burundaki doku ve damarların ödem olması sonucu nefes problemleri yaşanır. Hamilelikte daha rahat nefes almak için hamilelik öncesi tedavi olmak gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre İlhan’a hamilelerin önemli şikayetlerinden biri olan burun tıkanıklığını sorduk.
Burun tıkanıklığı sık görülen bir rahatsızlık mı?
Özellikle ülkemiz insanının burun yapısının kemikli olması ve insanların bir çoğunda alerjik hastalıkların sık olması nedeniyle burun tıkanıklığı şikayeti en sık rastladığımız şikayetlerden birisidir. Burun tıkanıklığı yaşayan kişilerin asıl şikayeti, ağızdan nefes almaktır. Bunun sonucu olarak damak ve yutkunma bölgeleri devamlı kuru olduğundan, bu kişilerin grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları daha ağır geçer ve uzun sürer. Ayrıca, beraberinde gece nefes alınamıyormuş hissi, öksürük ve uyku bozukluklarına yol açabilir. Mukoza şişmesi ve beraberinde sinüs boşluklarının havalanmasında azalmaya bağlı olarak, baş ağrısı da gelişebilir. Hamilelik döneminde kan volümü artması ve dokulardaki ödemlerden dolayı hamilelerin yaklaşık üçte birinde alerji veya bilinen nezle-grip gibi hastalıklar olmadığı halde, burun tıkanıklığı görülebilir. Uzun süren burun tıkanıklığı hastalarında, bu problem çözülmediği takdirde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kısaca burun tıkanıklığı, hastanın hayat kalitesini ciddi şekilde bozar ve zamanında müdahale edilmediği takdirde ileri sağlık problemlerine sebep olur.
Annelik hormonu burun tıkanıklığına neden olur mu?
Gebelikte hormonal değişiklikler ve kilo alımıyla birlikte burun tıkanıklığı şikayetleri artar. Bu durum, hamileliğin seyrini güçleştirebilir ve normal doğum sırasında yaşanacak nefes problemleri, doğum esnasında gebeyi zorlar. Kemik eğriliği veya burun eğriliği olarak bilinen septum deviasyonu dışında, konka şişmesi ve sinüs hastalıkları da anatomik daralmalara neden olarak, burun tıkanıklığı yapabilir. Bu sorunların varlığına, hamilelik nezlesi de eklendiğinde durum daha rahatsız edici olabilir.
Burun eğriliği sağlıklı nefes almayı engeller mi?
Sıklıkla karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de, burun içi kemiğinde kayma veya eğrilme olmasının sonucunda nefes yolunun tıkanmasıdır. Burun direği olarak da adlandırılan ve tıp dilinde septum adı verilen yapının düzgün olması, sağlıklı nefes almanın ilk şartıdır. Gebelikten önce bulunan bir septum deviasyonu veya konka adı verilen burun etlerinin, gebelik döneminde şişmesi de şikayetlere sebep olabilir. Eğri bir burunda, sinüs fonksiyonları ve burun fonksiyonları sağlıklı bir şekilde çalışmaz ve sinüzite yatkınlık söz konusudur. Bu noktada hastaların değerlendirilerek, burun tıkanıklığı nedenlerinin ortaya konması ve gerekli tedavinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu tedaviler, burun tıkanıklığı yaratan nedene göre, burun kemiği eğriliği ameliyatı dediğimiz septum deviasyonu ameliyatı, alt burun etlerinin (Konka) radyofrekans yöntemi ile küçültülmesi, burun çatısının zayıflıklarının giderilmesi ve burun dışında bir eğrilik de eşlik ediyorsa, burun estetiğini içermektedir.