Güncelleme Tarihi:
Perthes, çocukluk çağının ortopedik hastalıkları arasında en korkulan rahatsızlıklardan biri. Halk arasında kalça kemik başı erimesi olarak da bilinen hastalık, ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Hastalığın sebebinin bilinmemesi de bu durumu daha karmaşık hale getiriyor.
Doç. Dr. Levent Köstem'den aldığımız bilgilere göre, hastalığın neden ortaya çıktığı konusunda bazı teoriler var ancak kesinlikle “Şu sebepten gelişiyor” denemez. Hastalığın en önemli bulgusu kalça ağrısı ve topallama. Küçük yaşta bir çocuk eğer topallıyorsa ve klinik muayenesinde kalça hareketlerinde bir sorun varsa bu durumda akla ilk olarak “Perthes hastalığı” gelmelidir.
Çocuğunda topallama olan anne ve baba, çocuğunu arka üstü yatırıp kalça hareketlerine bakarak aşağı yukarı bir sorun olup olmadığını anlayabilir. Böyle bir hastanın rahatsızlığını araştırırken en önemli tanı aracı "MR" tetkikidir. Bu sayede önemli bulgular elde edilebilir.
Her Kalça Ağrısı Perthes’e mi İşaret?
Çocukluk yaşlarında Perthes hastalığı, önemli bir sorun olmayan, kısa sürede düzelebilen kalça eklemi su toplaması hastalığı ile karıştırılabiliyor. Bu çocuklarda da topallama, ağrı ve hareket eksikliği olabiliyor. Ancak bu duruma, geçici kalça eklemi su toplaması diyoruz. Bu hastalığın Perthes hastalığından ayırt edilmesi çok önemli. Bu iki hastalığın tanısı MR ile kolaylıkla yapılabiliyor.
Hastalığın sonucunu etkileyen en önemli faktörlerin başında, hastalığın başlama yaşı geliyor. 7 yaş altında genellikle iyi sonuç elde ediliyor. Ancak ileri yaşlarda ortaya çıkan, geç tanı konulan hastalıklarda ömür boyu sürecek kalça eklemi sorunları kalabiliyor. Mesela kısalık, görülebilen en önemli sorunlardan biri… Kalça kireçlenmesi de geç yaşlarda ortaya çıkabiliyor.
Bu hastalık ile ilgili akılda kalıcı en önemli şey, çocuğun topallama ve kalça hareketlerindeki ağrılardır. Bunu gören anne ve baba ileride büyük pişmanlıklar yaşamamak için mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurmalı!
Hazırlayan: Nilay Uzun