Güncelleme Tarihi:
Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy; protein açısından çok zengin olan bazı tahılların özellikle yulaf kepeğinin beslenme listelerinden eksik edilmemesi gerektiğini söyledi, yulaf kepeğinin faydaları hakkında bilgi verdi:
“Yulaf kepeği, çözünür lif ve enerji kaynağı kompleks karbonhidrat zengini bir tahıldır. Kan şekerini dengeleyerek uzun süre tok tutma ve yavaş sindirilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile tip 2 diyabeti olan bireylere faydası büyüktür. Yulaf ezmesi veya yulaf kepeği açısından zengin yiyecekler tüketen diyabetli bireylerin beyaz pirinç veya ekmek tüketenlere kıyasla kan şekeri seviyeleri daha dengelidir. Güçlü bir fosfor deposu olan yulaf ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum ve bakır içerir. Serbest radikallere karşı savaşmak için gerekli E vitamini, tokotrienol, ferulik asit, kafeik asit yulafın içeriğinde bolca bulunur. İlginç bir çalışmaya göre yulaf, sigara ve alkol bağımlılığını azaltabilir. Bağımlısı olunan yiyecek veya içecek yerine yulaf ya da yulaf kepeği tüketmek sorunun çözülmesine yardımcı olabiliyor. 3 çorba kaşığı yulaf kepeği 85 kaloridir.”
Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, çocuk ve yetişkin beslenmesinin büyük farklar içerdiğini belirterek, çocuk beslenmesinde yulaf kepeğinin yeri olmadığına şu sözlerle vurgu yaptı:
“Yulaf ya da buğday kepeği gibi her türlü tahılın kepeği yetişkinler için bir süreliğine uygun olabilirken, tahıl kepeklerinin bebek ve çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Sıklıkla yulaf kepeği arayan, araştıran, bebeklerine muhallebi yapmak için kepek arayan annelere rastlıyoruz. Faydalı olacağım derken bebeklerinizi, çocuklarınızı lütfen bilinçsiz bir şekilde beslemeyiniz.
Örneğin yulaf kepeği yulafın sadece en dış kabuk kısmını içerir. Bu kısım hem en çok fitat içeren, hem de vitamin ve minerallerin emilimini azaltan kısımdır. Dolayısıyla bebek ve çocuklar için faydadan çok zararı vardır. Tam tahıl ürünlerinin hepsinde kepek bulunur ancak oranları azdır. Bu yüzden tan tahıl ürünlerini tercih edin.”
HÜRRİYET AİLE ÖZEL