Güncelleme Tarihi:
Çoğu kadın hayatlarının belli bir dönemine geldiklerinde bir bebek sahibi olmayı isterler. Bazen kariyer, bazen evlilik ilişkisinin yola koyulması, bazen ise maddi imkanların yetersizliği gibi durumların çözülmesinin ardından gelen bebek sahibi olma kararı çiftler için heyecanlı bir yolun ilk adımıdır. Ancak doğal yollardan hamile kalamamak hem anneyi, hem babayı hem de çift olarak ilişkiyi olumsuz etkileyebilir. Anne bu uzun süreçte çok karmaşık duyguları bir arada yaşayabilir.
Doğal yolla hamile kalamadığını anlaması, anne için ilk şoku yaratır. Çünkü her kadın doğal yoldan hamile kalmayı arzular ve böyle olacağını umut eder. Tıbbi yardımla hamile kalacağını düşünmenin anneye yarattığı ilk duygu yetersizliktir. Bedeninin önce hamile kalmak sonrasında ise anne olmak için “yetersiz” olduğunu düşünen annenin, kendinden ve bedeninden memnuniyeti azalır, bu durumu kabullenmekte güçlük yaşar. Ardından ise öfke belirir.
Annenin yetersizlik duygusunun ardından gelen kızgınlık ise buz dağı gibidir. Annenin hissettiği kızgınlığın altında birçok neden vardır. Kendi bedenine duyduğu kızgınlık, eşine duyduğu kızgınlığın yanında süreç ilerledikçe hamilelere, yeni bebeği olmuş annelere, tedavi gerekmeden hamile kalmış diğer hemcinslere duyulan kızgınlık da ön plandadır.
Kızgınlık duygusu beraberinde sorgulamayı da getirir. Anne kendisinin yaptığı veya yapmadığı bir davranış veya durumdan ötürü hamile kalamadığını düşünmeye başlar. Kendine göre bazı sebepler bulduğunda da suçluluk hissi ağır basar. Bebek sahibi olmadığı için önce vücudunu ayıplayan anne şimdi belki sigara içtiğini, belki yaşının ileri olduğunu, belki de iyi beslenmediğini düşünerek kendini suçlu hisseder.
Annenin doğal yolla hamile kalamayacağını kabullenmesi kolay değildir. Bazen doğumdan sonra bile anneler, doğal yolla hamile kalabilmiş olmayı dilerler. Annenin tüp bebek yöntemi ile hamile kalacağını kabullenmesi beraberinde rahatlama hissini getirse de buna ikinci bir duygu daha eşlik eder, o da kaygı. Hamile kalıp kalamayacağı, bunun kaçıncı denemede olacağı, çoğul gebelik olup olmayacağı, hamileliğin nasıl geçeceği gibi sorular annenin kaygılanmasına neden olur. Bu nokta da annenin bu durumla baş etme süreçlerini ve becerilerini geliştirmeye en çok ihtiyaç duyduğu andır. Çünkü artık 9 ay 10 gün sürecek mucizevi bir yol için ilk hazırlıklar başlamıştır.