Ne kadar disiplinli bir annesiniz?

Güncelleme Tarihi:

Ne kadar disiplinli bir annesiniz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 16:00

Gelin, çocuğunuz ile disiplin konusunu çözüp çözemediğinizi test edelim.

Haberin Devamı

Disiplin, çocuk eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle disiplin, çocuğun psikolojisinde ve gelişiminde önemli bir rol oynar. İşte, bu noktada iş ailelere düşer. Gelin, çocuğunuz ile disiplin konusunu çözüp çözemediğinizi test edelim.

1- Çocuğunuzun bir şeyi yapmasını istemediğiniz ya da ertelemesini istediğiniz bir durumda, çocuğunuz sizin dışınızdaki birine gidip aynı olayla ilgili izin almaya çalışıyor mu?

a) Evet
b) Hayır

2- İstediği bir şeye sizin “hayır”, babasının ya da başka birinin “evet” dediği durumlarda, sizin dışınızdaki insanları dinlemeyi mi tercih ediyor?

a) Evet
b) Hayır

3- Çocuğunuzun uygun olmayan birkaç isteğine öncelikle “hayır” deyip, ısrarları sonucu yanıtınızın “evet”e döndüğü durumlar çoğunlukta mıdır?

a) Evet
b) Hayır

Haberin Devamı

4- Yapmak istediği bir şeye karşı koyduğunuz ön şartlar konusunda (örn. Yemeğini yemezsen tatlı yiyemezsin gibi) olması gerekenden esnek misinizdir?

a) Evet
b) Hayır

5- Çocuğunuza koyduğunuz kurallar sıklıkla değişiklik gösterir mi?

a) Evet
b) Hayır

6- Uygun olmadığından ötürü çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz bir şeyi sizin yaptığınıza çocuğunuz sık sık şahit olur mu? (örn. Çocuğunuza yemekten önce elini yıkamasını isteyip, sizin bunu sık sık unutmanız gibi)

a) Evet
b) Hayır

7- Normal koşullarda yapmasını uygun bulmadığınız bir davranışını, yorgun ya da meşgul olduğunuz bir zaman, tartışmamak adına en baştan tolere ettiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

8- Çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz bir durumla ilgili çocuğunuzla fikir ayrılığına düştüğünüzde ve çocuğunuz bu konuda ısrar ettiğinde, bağırmak ya da kendinizi acındırmak gibi (beni seviyorsan lütfen bu konuda ısrar etme gibi) yollara başvuruyor musunuz?

a) Evet
b) Hayır

9- Çocuğunuz ısrarla yapmasını istemediğiniz bir durumla ilgili sizinle çatışma içine girdiğinde ve bu sürdüğü taktirde, çocuğunuzu babasına söylemekle ya da korkacağı birşeyle (doktora götürmek, iğne yaptırmak gibi) tehtid eder misiniz?

a) Evet
b) Hayır

Haberin Devamı

A’lar Çoğunluktaysa

Disiplin, çocuk eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle disiplin, çocuğun psikolojisinde ve gelişiminde önemli bir rol oynar. Disiplinin iki temel amacı vardır; birincisi, çocuğa anlaşılır, kesin ve sınırları olan, güvenli bir ortam sunmaktır. Bu ortam çocuğun sağlıklı gelişimi için gereklidir. Disiplinin ikinci amacı ise, çocuğun kendi kendini yönetme yeteneği yani özdenetim kazanmasıdır. Çocuk denetim altında değilken de öğrendiklerini uygulayabilmeli, kurallara uymayı sürdürebilmelidir.

Anne ve babası yanındayken kurallara uyan, ama denetim kalkınca çığrından çıkan çocuk özdenetim yeteneği kazanmamış demektir. Bu yüzden eğer bu şık çoğunluktaysa, belki bir pedagog veya psikologtan yardım alarak yahut bu konuyla ilgili seminerlere katılarak kendinizde eksik gördüğünüz noktaları tamamlayabilir ve böylece bu konuyla ilgili daha az problem yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

B’ler Çoğunluktaysa

Koyduğumuz kuralları ve çizdiğimiz sınırları ilgi ve hoşgörüyle çocuğumuza bir yaşam biçimi olarak öğretmeliyiz. Böylece çocuğumuz ileride de sorumluluğunu bilen, hoşgörülü ve kendini tanıyan bir birey olacaktır. Eğer sizin için bu şık çoğunluktaysa çocuğunuzla yerinde ve zamanında müdahalelerle bu yolda doğru adımlar atmaya başlamışsınız diyebiliriz.

Hazırlayan: Uzman Psikolog Seza Ölmez 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!