Güncelleme Tarihi:
Çocuğunu daima kendi yaşamlarının merkezine alan “adanmış ebeveynler” ne yazık ki bunu başaramayabilirler. Annelik denilen o muhteşem duyguyu yaşamaya başladığınızdan bu yana sadece kendiniz için bir şey yaptınız mı? En son ne zaman sevdiğiniz bir kitabı okudunuz, sinemaya gittiniz veya uzun bir yürüyüşe çıktınız? Ya da kendiniz için bir şey yaptığınızda suçluluk hissediyor musunuz? Unuttunuz mu siz anne olmadan önce de hayalleri, hobisi ve ihtiyaçları olan bir kadındınız.
Şimdi bunlara koşulsuz sevmenin, ilginin, paylaşımın olduğu anne-çocuk ilişkisi ve bu ilişkinin sorumluklukları eklendi. Her şeyi bir tarafa bırakıp sadece bu sorumluluğunuza odaklanmak, bireysel ihtiyaçlarınızı zamanla ihmal etmenize ve sonunda gergin hissetmenize yol açacaktır. O yüzdendir ki bazı anneler çocuklarını çok sevmesine rağmen okul açıldığında kendini izinli gibi hissedip rahatlar.
Çocuğun temel bakımı ( temizlik, yemek, eğitim) haricinde ihtiyacı olan ebeveynleriyle birebir ilişkiye girip duygularının doyurulmasıdır. En sevdiğiniz yemeği bile ancak mide kapasitenizin yettiği kadar yani doyana kadar yiyebilirsiniz. Fazla yediğinizde çok seviyor olsanız da rahatsız olursunuz. Duygusal doyum da buna benzer. Limiti vardır, olmalıdır. Çocukların kendilerine yetebilen kişiler olabilmesinde aslında bunun payı oldukça fazladır. Zamanınızın tümün çocuğunuza ayırmak onda “duygusal hazımsızlığa” neden olacaktır.
Bazen bizim için çok az değeri olan etkinliklere günümüzün büyük kısmını ayrıp, önemlilere zaman bile bulamayabiliyoruz. Akıllı telefonlar sayesinde her an her yerde bizimle olan internet kullanımı ne yazık ki önemli bir zaman hırsızı haline geldi. Bu konuda getireceğimiz sınırlama sanırım zaman kullanmını büyük oranda rahatlaır. Bu da doğal olarak kendinize ve ailenize ayıracağınız zamanı artıracaktır.
Evinizde size aitmiş gibi görünen aslında tüm fertler arasında paylaşılabilecek günlük işler var. Oda toplama, çamaşır ayırma, alışveriş listesi oluşturma, basit mutfak işleri vb. çocuğunuzun yaşına göre verilebilecek sorumluluklardır. Bu tür etkinlikler çocuğunuzun sorumluluk alma becerisini artırırken size de zaman konusunda katkı sağlayacaktır.
Bir çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesi için geceleri daha yoğun salgılanan büyüme hormonundan faydalanabilmesi gerekmektedir. Bunun için çocukların erken yatma alışkanlığı kazanması yani ebeveynlerinden önce uyumaları gerekir. Masal anlatma, hikaye okuma veya sohbet içeren huzurlu bir uyku öncesi rutini çocuğunuzun zamanında uyuyup sağlıklı bir şekilde dinlenmesine, sizinse kişisel zamanınıza geçişinize hoş bir şekilde eşlik edecektir.