Güncelleme Tarihi:
“Müzik, ruhun gıdasıdır” sözü boşuna söylenmemiş. Müzik dinlemek, hem annelere hem de bebeklere yarar sağlıyor. Anne karnında müzik dinleyen bebeklerin ileriki yaşlarda daha sakin olduğu görülüyor. Müzik dinlemenin anneler ve bebekler üzerindeki etkilerini Psikolog Emre Altınel anlattı.
Çocuklarda sese ve müziğe tepki verme doğumdan itibaren görülür. Bu durum evrenseldir. Bir aylık bir bebek etrafındaki yeni seslerle ilgilidir. Konuşmalar ve diğer sesler arasındaki farkı anlar, neyi dinleyeceğiyle ilgili bir seçim yapabilir. Yeni bir ses duyduğunda dikkatini yoğunlaştırır, durur ve dinler. Yeni bir sese duydukça alışır. Bir aylıkken, müzik onu sakinleştirir. Yüksek bir ses ise korkutabilir.
Doğumundan bir yaşına kadar olan süreçte, müzikten ve ritimden hoşlanır. Ellerinizi çırparak müziğe eşlik edebilirsiniz. Farklı tonlarda değişik şarkılar dinletebilirsiniz. Bir süre sonra bebeğiniz, ritimde olan belirgin bir değişimi fark edebilecektir. Beş aylık bir çocuk, müzik dinlemeyi çok sever. Müzik daha canlı ve ritmik oldukça kendisi de daha hareketli olur. On aylıkken bebeğinizi yatırdığınızda o uyumadan önce yavaş bir müzik çalın, sonra gözlerini kapadığında müziği kapatın. Bebekler aynı ritimdeki ninnilerden de hoşlanırlar. Bir yaşına kadar, uyuklarken ya da uyku zamanında aynı ninniyi çocuğunuza söyleyebilirsiniz. Bebeğiniz ninniye, kendisini rahatlatan ve uyku zamanına ait bir ritüel gibi alışacaktır.
Müzik Dinleyen Bebeklerin Ağlama Krizleri Çabuk Geçiyor
Bebek doğduktan sonra anne ya da babanın sıklıkla çözmekte zorlandığı konulardan biri de ağlama krizleridir. Bu durumun neyle çözülebileceği konusunda zorlanan anne ve babalar sorunu çözmek için birçok metoda başvururlar. Bebeğe müzik dinletmek de bu tür çözüm yollarından biridir. Ancak önemli bir nokta da son zamanlarda yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Anne karnındayken dinlemeye alışık olduğu melodinin dinletildiği çocuklar, bu tür kriz anlarında daha hızlı sakinleşebilmektedirler. Ayrıca, müziğin zeka gelişimine katkısıyla beraber çocuğun duygusal gelişimine olan katkısına, sakinleştiriciliğine dair vurgu yapmak önemlidir. Dolayısıyla müziğin ruhsal gelişime olan katkısı daha ön planda ele alınmalıdır.
Anne-babaların, bebeklikten itibaren çocuklarına müzik dinletmeye başlamaları önemlidir. Uyuturken söylenen ninniler oldukça etkili olmaktadır. Enstrümantal bir müzikle de uykuya dalınabilir. Çocuğa değişik sesler çıkaran metal kaşık, çıngırak gibi objeler verilebilir. 2 yaşına doğru gelindiğinde de sesli kitaplar ve oyuncak müzik aletleriyle (davul, org vb.) de bu açıdan yarar sağlanabilir.
Ninniler Anne ve Bebek Arasındaki Duygusal Bağı Güçlendiriyor
Anneler açısından da müzik dinlemenin ruh sağlığını desteklemek açısından önemi vardır. Annenin rahatlaması bebek için de yararlı olacağı için, durum tam tersi olarak düşünüldüğünde de rahatsızlık veren bir ortam oluşabilmektedir. Müzik dinlemek kadar müzik yapmak, herhangi bir çalgı aletiyle uğraşıyor olmak da hem hoşa giden bir uğraşı edinmiş olmanızı hem de bu sayede müziğin olumlu etkisinden sizin ve bebeğinizin yararlanmanızı sağlar. Onunla konuşmak, mırıldanmak, ninni söylemek gibi müzik dinlemek de anne, baba ve bebek arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve bağlılığın gelişmesi için yararlı olacaktır.
Anne ve bebek arasında ninni, onları duygusal olarak birbirine bağlayan bir araç işlevi görecektir. Ninniler sayesinde anneler bebeklerine olan duygularını, düşüncelerini ifade etme yolu bulmuş olurlar. Çoğu anne ninni söylerken bebeğiyle bakışır. Bu da aralarındaki bağı kuvvetlendirmek için bir yoldur. Müzik de aynı şekilde hem anneyi hem de bebeği sakinleştirip, gevşemelerine yarar sağlayabilir.