Güncelleme Tarihi:
Pera Müzesi Eğitim Sorumlusu Eda Göknar, yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları söylüyor:
“Yorum, hayal gücü ve yaratıcılığa dayanan etkinliklerimizde, katılımcılar birlikte eserler üzerinde değerlendirmeler yaparak onların farklı bakabilme ve çoklu düşünebilme yeteneklerini destekliyoruz.
Uygulamalı atölye çalışmalarımızla 4-6, 7-14 ve 15 yaş üstü gençler olmak üzere üç farklı yaş grubuna sesleniyoruz. Gençlerin ve çocukların eğitim ve kişisel gelişim açısından hayatlarının en önemli dönemlerinde, hem sosyal hem de motor becerilerinin gelişmesine destek olmak, bu sırada da sanatla eğlenmeyi ihmal etmemelerini sağlamak müzemizin temel misyonları arasında yer alıyor.”
Pera Eğitim, çocuklara yönelik eğitim atölyelerine yarıyıl tatilinde de devam ediyor. “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” ve “Üryan, Çıplak, Nü” sergileri kapsamında 26 Ocak - 7 Şubat 2016 tarihleri arasında 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına seslenen renkli bir programları mevcut.
Her yaştan izleyiciye seslenen renkli ve yaratıcı etkinlikleri yıl boyunca sürdüren Pera Eğitim’in Yarıyıl atölyeleri şöyle:
“Müziğin Renkleri” atölyesinde 4-6 yaş grubu çocuklar şişe, karton gibi malzemelerden kendi müzik aletlerini tasarlıyor; “Oyunla Perküsyon” atölyesinde ise müzik terapisti Danny Lundmark ile birlikte beden ve sesi kullanarak doğaçlama müzik yapıyorlar. “Sesli Oyun”da ise atölyede tasarlanan konik biçimli parçalarla ses ve mekan arasında ilişki bir oyuna dönüştürülüyor.
7-14 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin Pil Studio ile yapacakları “Sesli Deney” atölyesinde sesin malzeme ile ilişkisi araştırılarak kolilerden yaratılan küçük mekânlarda sesten oyunlar yaratılıyor. “Şarkını Yaz, Kaydet, Dinle” atölyesinde bu kez Danny Lundmark rehberliğinde katılımcılar hep birlikte şarkılar yazıyor. Maker Çocuk işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Maker Müzik: İletken Objelerle Müzik Aleti” atölyesinde ise katılımcıların, atık malzemelerle teknoloji ve müziğin uyumlu birlikteliğini keşfetmesi amaçlanıyor. Çıplak Ayaklar Kumpanyası eğitmenliğinde düzenlenen “Müzik ve Beden” başlıklı atölye çalışmasında ise çocuklar bedenlerini kullanarak hareket ve görselliğe bir yolculuk yapıyor.
5 Şubat Cuma günü düzenlenecek “Plak Tasarımı Yapmaya Ne Dersin?” atölyesinde ise 15 yaş ve üzeri tüm katılımcılar, “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” sergisinde yer alan plak kapaklarından esinlenerek kendi plaklarını tasarlıyor.
Pera Eğitim, yarıyıl tatilinde “Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” adlı sergi kapsamında da beş ayrı atölye düzenliyor. Bu atölyelerde çocuklar, hem sergide yer alan eserlerin öykülerini keşfederken hem de bu desen ve resimler üzerinden figür ve bedeni inceleyerek duygularını özgürce ifade edebilmeyi öğreniyor.
“Hareketleri Taklit Et” atölyesinde 4-6 yaş grubundaki çocuklar, Çıplak Ayaklar Kumpanyası eğitmenliğinde sergideki resimleri harekete dönüştürerek doğaçlamanın çeşitli tekniklerini öğreniyorlar. “Beden ve Mekan”da ise her çocuk sergideki eserlerden bir figür seçerek bunu oyun hamuruyla üçüncü boyuta taşıdıktan sonra tüm katılımcılar ortaya çıkan çeşitlilik ve benzerlikler üzerinde konuşuyor.
7-14 yaş grubundaki çocuklar “Esnek Mekan” başlıklı atölyede ip ve ağlarla mekanın sınırlarını deneyimliyor. “Çıplaklıktan Giyinmeye” atölyesinde sergideki çizim ve resimleri inceleyerek çıplaklık ve giyinikliği ilişkilendiriyorlar. “Arkadaşını Çiz” başlıklı atölyede ise arkadaşlarının bedenini hareket halindeyken çizmeyi deneyerek istedikleri kompozisyona yerleştiriyorlar.
Biletler www.biletix.com sitesi üzerinden temin edilebilir.
Kontenjan: 10 kişi
Atölyelerin süresi: 2 saat