Mutlu olmanın sırrının besinlerde gizli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, mutluluk veren 10 besini sıraladı ve bu besinlerin faydaları hakkında önemli bilgiler verdi.
Çilek: Çilek; iyi bir folik asit, C vitamini ve mangan kaynağıdır. Yüksek oranda lif içerir. Kokusu ve görünüşü itibarıyla sempatik bir meyvedir. 150 gr çilek 48 kaloridir. Kalori içeriği düşük olması sebebiyle kilo vermek isteyenler için iyi bir tercih olacaktır.
Muz: Kokusuyla bile sakinleştirici özelliğe sahip iyi bir potasyum kaynağıdır. Tok tutucu özelliğe sahip bir meyvedir. Süt ile birlikte sabah kahvaltıyı sevmeyenler için iyi bir tercih olur. Aynı zamanda küçük bir muz ve 2 adet ceviz, sağlıklı ve tok tutan bir ara öğün olarak, zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Yumurta: En kaliteli protein kaynağıdır. Biyoyararlığı oldukça yüksektir. Ender D vitamin kaynağı olan yumurta aynı zamanda demirden de zengindir. Yediden yetmişe oldukça pratik bir tüketimi vardır. Haşlanmış yumurta sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Geç acıktırdığından dolayı, diyet yapanlar tüketmekten oldukça mutlu olurlar. Akşam yemeğinde zeytinyağlı yapılan bir menemen, hem pratik yapılır hem de besleyici bir öğün oluşturur.
Ahududu/Frambuaz: C, E ve K vitamini, folik asit, potasyum, bakır, mangan mineralleri, lif açısından zengin bir meyvedir. Özütleri özellikle cilt ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Kadınlar için kozmetikte sevilerek kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp sağlını koruyucu ve kan sulandırıcı özelliği bulunmaktadır.
Bal kabağı: Lif oranı oldukça yüksektir, barsak hareketini arttırır. Tatlı olarak yapıldığında, un ve şeker içermediğinden, kalorisi daha düşüktür. Çorba olarak çapıldığında mineralden zengin ve lifli bir çorba olduğundan tok tutar.
Bitter çikolata: İçeriği %60 kakao içeren bitter çikolatanın, flavanoidleri çok fazla içermesine bağlı olarak antioksidan özelliği fazladır. Glisemik indeksi diğer çikolatalara göre daha düşük olduğundan, insülin duyarlılığını geliştirmektedir. Polifenollerden zengin olduğundan, kalp damar sağlığı açısından önemlidir. Haftada 3 kez 30 gr tüketmek yeterlidir.
Nar: Kanser hücrelerinin çoğalma ve damarlanmasını önleyerek bu hücrelerin yok olmasında yardımcıdır. Yapılan araştırmalarda antosiyanin bakımından zengin özütün, meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve bu etkisinin östrojen hormonundan bağımsız olarak gerçekleştiği belirtilmektedir. Resveratrol ve demir içeriği yüksek olduğundan, kansızlığa karşı koruyucudur. Lif içeriğinden dolayı zayıflama diyetlerinde iyi bir ara öğündür.
Yeşil çay-yeşil kahve: İçindeki polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkilidir. Aterosiklerozu önler. Siyah çay ve kahve tüketimi yerine; yeşil çay, tüketimi termogenezisi arttırarak obezitesi olan kalp hastalarını zayıflamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca tumor oluşumunun önlenmesinde antioksidan özelliklerinden dolayı oldukça önemlidirler.
Yoğurt: İyi bir protein ve kalsiyum-fosfor kaynağıdır. Her sabah kahvaltıda ya da kahvaltı sonrası yenen yoğurt, sindirim kolaylaştırır. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olur. Yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçimdir. Protein, kasların kendini toparlaması için gereklidir. Yüksek kalsiyum içeriği karın bölgesi yağlanmasını azaltmada etkilidir. Meyveyle beraber hazırlanan ara öğünlerde, hem glisemik indeksi düşürür, hem de tok tutar. İnsülin duyarlılığını azaltır.
Fıstık: E ve B grubu vitaminleri, sodyum, magnezyum, fosfor mineralleri açısından iyi bir kaynaktır. Ancak kalori değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. içerdiği omega 3 sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığını koruyucu, kan şekerini Kontrol altına almada oldukça önemlidir. 1 çay bardağı tuzsuz fıstık, normoglisimeyi sağlayan iyi bir ara öğündür.