Güncelleme Tarihi:
Doğru mutfak tasarımı, ev kadınlarının mutfakta geçirdiği süreyi azaltacak ve yapması gereken mutfak işlerini pratikleştirerek, bedensel olarak en az yorgunluk verecek şekilde olmalıdır. Böylece hanımlar mutfak işlerinden kazanacağı diğer zamanı ve enerjiyi, iş hayatı, aile hayatı veya kendisi için kullanabilir.
Mutfak Mobilyasının Fonksiyonları
1. Yiyecekleri soğutma, koruma
2. Kuru yiyecekleri, depolama
3. Tabak, bardak, tencere vb. gibi yerleştirme
4. Servis takımlarını yerleştirme
5. Elektrikli mutfak eşyalarını yerleştirme
6. Yiyecek ve kapları yıkama
7. Yiyecekleri hazırlama ve karıştırma
8. Pişirme yeri
9. Duman ve yağ kokularının atılması
10. Çöplerin atılması
11. Servis ve yemek yeme yeri
Bir ev kadınının ortalama günlük 4 ya da 5 saati mutfakta geçmektedir. İsviçre ev idaresi enstitüsünün bir araştırmasına göre, ev kadınının haftalık çalışma süresi ortalama 53 saattir.
Evlerin Tiplerine Göre Standart Mutfak Çeşitleri
1. I. Tipi mutfak,
2. L Tipi mutfak,
3. U Tipi mutfak,
4. H Tipi mutfak,
5. G Tipi mutfak olarak ayrılmaktadır.
Dünya standartlarına göre günümüzdeki mutfakların genel yükseklik ölçüleri, bazı durumlarda değişiklik gösterebiliyor. Mutfaklarda aranan diğer önemli bir özellik ise, mutfak tezgahlarının dayanıklı olmasıdır. Bunu teknik olarak açıklamak gerekirse;
Bir mutfak tezgahı; suya, ateşe ve en önemlisi ev içi kimyasallara dayanıklı olmak zorundadır. Çünkü tezgahın dayanıklı ve temiz olması sağlık ve görünüş açısından büyük önem taşır.
T.S.E’ye Göre Mutfak Dolaplarının Ölçüleri ve Toleransları Şöyledir:
Tezgah yüksekliği 85-90 cm
Tezgah derinliği 60-65 cm
Alt ve üst dolap arası açıklığı 60-65 cm
Alt dolap derinliği 55-58 cm
Tezgah tablası derinliği 50±5 cm
Dolap kapak genişliği 25-60 cm
Yüksek dolap derinliği 55-58 cm
Yüksek dolap genişliği 35-60 cm
Yüksek dolap yüksekliği 200-225 cm
Tasarımcı Mehmet Akça